Македонското ВМРО иска българите да коленичат в Скопие и да се извинят за ''зверствата''

OFFNews 19 юни 2022 в 09:07 6541 9

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Снимка ВМРО-ДПМНЕ - пресцентър

Християн Мицкоски

"Посланието ми към официална София: вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно отдалечавате нашите двата народа - македонския и българския. Това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете в Скопие, да коленичите и да се извините за зверствата, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през Втората световна война, вие искате да ретуширате нашата история. Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа."

Това заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на митинга в Скопие, организиран от партията под надслов „Твърде много е”.

Основното искане на митинга на главната опозиционна партия в западната ни съседка е оставка на правителството на Димитър Ковачевски и предсрочни избори.

„Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22 години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се отнема бъдещето на тези млади хора пред мен и като продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация - българизация на Македония или дипломатически нокаут”, каза Мицкоски.

Неговият прочит на предложението на френското председателство е, че дата за преговори за страната няма да има, докато не бъде променена конституцията, за да бъдат изпълнени „исканията на София”, а това, което до вчера е било проблем за Северна Македония със София, сега става проблем на страната с Брюксел.

Мицкоски призова премиера Ковачевски да откаже това предложение.

„За да е ясно: 80 депутати, или две трети (от депутатите в парламента) променят конституцията. Зависи от ВМРО-ДПМНЕ и докато съм председател, конституцията няма да се променя, така че българските искания да са част от нея“, каза Мицкоски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

9

Mateevk

20.06 2022 в 08:19

На днешната дата преди 109 години гърците унищожават Кукуш - родния град на Гоце Делчев и на моята прабаба и баба! Та питам Мицкоски той някога поиска ли от гърците да отидат в Скопие и да коленичат за прошка, докато преговаряха в продължение на десетилетия за името, знамето и неантичния македонски произход.

1005

8

Блейк7

19.06 2022 в 15:10

Чакайте малко бе, нали Славчо каза че френските предложения защитават РСМ, а не Българските искания?!
Тези от опозиаицята в Македония казат точно обратното. Предлагам Мицковски и Славчо да се срещнат и да си договорят опорките!

-1100

7

qwertz

19.06 2022 в 15:03

Юго-боклукът пак се разписка. Хахаха

4038

5

Moirae

19.06 2022 в 12:56

Македонското ДС галванизира софийското ДС. Нашето ДС ще разделя и ще губи времето на българите с истерия и фалшиви компромати, че и правителсто ще сваля. И накрая белградското ДС ще съобщи на московското КГБ за успешно изпълнената операция. Другото е че България ще си пропусне ползата и ще се изложи , ама за това кой го е грижа.

5827

4

pisnamiotmutri

19.06 2022 в 10:38

Руските партии от двете страни няма да позволят България и Македония да са в приятелски отношения колкото и да му се иска на Кирил Петков. Разделяй и владей за по-слаби Балкани

2910

3

ivenco

19.06 2022 в 10:34

Местният копейкин/шкембе войвода/чалгар войвода и той изплиска легена.Те пък на искат ЕС.Може би ако бяха вътре сега щеше да говори за излизане от съюза.Нямам друго обяснение.Това че е за вътрешна употреба е ясно,но се чуват и навън тези неща.Странна работа.

2994

2

Гражданин

19.06 2022 в 09:59

Да искат. Тия не са по-читяви от нашия Шкембе войвода. Мкедонеца от Русье.