Македонското правителство представи програмата за цифровизация на страната "Дигитална ера"

Красимир Крумов 18 април 2023 в 19:24 1693 1

Снимка МИА

Същински реформи, цифровизация на всички нива в държавата чрез предоставяне на бързи услуги за гражданите и създаване на агенция за цифровизация, обяви днес правителството на Република Северна Македония, което представи програмата „Дигитална ера“, изготвена от Министерството на информационното общество и администрация и предвиждаща дейности за осъществяване на процесите на дигитализация в страната, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Премиерът Димитър Ковачевски обяви цялостна система на едно гише, чрез която на 335 пункта на държавно ниво ще се получават услуги от администрацията на едно място.

Дейностите ще допринесат за подобряване на услугите за гражданите, по-голяма ефективност на институциите, което ще допринесе за намаляването на корупцията и създаването на по-безопасна цифрова среда, каза Ковачевски на пресконференция.

На заседанието на правителството беше приета подробна информация за процесите на дигитализация и дигитална трансформация, които ще улеснят и опростят услугите на институциите за гражданите.

За по-голяма дигитализация и защита от кибератаки се предвижда и създаването на агенция за дигитализация, която ще даде възможност за цифровизация на публичната администрация и ще подобри ефективността, прозрачността и отчетността в управлението, като ще допринесе за стабилен икономически растеж на страната. Такава агенция ще може да консолидира кадровия ресурс, който работи в тази сфера, но и да стане конкурентна за привличането на Ай Ти инженери, които са дефицитни и имат висока цена на пазара на труда. По такъв начин държавата ще може да осигури необходимите кадри за дигитализация и киберсигурност, каза Ковачевски.

Той обяви, че тази година ще има съществени реформи, базирани на ключовите европейски принципи за цифровизация на услугите, насочени към трансформиране на начина, по който гражданите общуват с държавната администрация.

Министърът на информационното общество и администрацията Азир Алиу обяви, че цифровизацията на обществените услуги ще намали времето, за което гражданите получават услуги на гишетата на държавната администрация.

Ще бъдат достъпни в реално време, прозрачни, отчетни и по-евтини, превръщайки клиентелизма, фаворизирането и монополизацията в миналото. В резултат на това цифровата трансформация ще повлияе положително на честта и достойнството на гражданите и служителите в администрацията, каза Азир Алиу.

Министърът на информационното общество и администрацията вече разполага с интегрирани пунктове за обслужване, които ще предлагат концепцията „обслужване на едно гише“ в пет града, а с новата стратегия за дигитална трансформация нашите граждани ще имат възможност да получат тези услуги на всички места в страната, посочи Азир Алиу.

Сигурни сме, че цифровата трансформация ще промени фундаментално отношенията между държавата и гражданите, създавайки основата за безопасна и надеждна система, която ще подобри обществените услуги, предоставяйки ги чрез национална платформа каквато е “единната точка за обслужване”, каза Азир Алиу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

19.04 2023 в 06:28

И Македония ни изпревари. Ние пък си имаме Баце дето такова с 200 европейските лидери и проруски президент, който се прави на Путлер на връх Великден. "Народе????"