Македонският президент: Не преговаряме за езика ни - той е световно признат от 75 години

Юлиуш Висожински 19 октомври 2020 в 20:22 9325 0

Снимка Пресслужба - Претседател на Република Северна Македонија

Стево Пендаровски

Научните аргументи и истината са на наша страна и никой разумен човек не може да се откаже от тях. Македонският език е кодифициран и световно признат от професионалната международна общност. Всички други твърдения са неверни или са провокация - затова няма нужда нито да се обсъждат, нито да се преговаря за тях. 

Тази теза днес застъпи македонският президент Стево Пендаровски в Института "Кръсте Мисирков", който тези дни празнува 75 години от "официализирането на съвременния македонски език, азбука и правопис".

За съжаление, въпреки че са изминали 7 десетилетия и половина от стандартизацията на македонския език и неговото съществуване е потвърдено от световната лингвистична наука, ние все още сме изправени пред предизвикателството да доказваме ноторните факти за неговата уникалност и неговото съществуване. Интересното е, че отричането идва не от съответните световни лингвистични авторитети и институти, които отдавна са се произнесли по въпроса, а от определени, най-вече политическо - академични кръгове в нашето непосредствено обкръжение, каза Стево Пендаровски.

Спорът за Гоце Делчев

Междувременно източници на OFFNews.bg съобщиха, че в началото на ноември премиерът Зоран Заев ще дойде в България, за да преговаря за разрешаването на историческите спорове между София и Скопие. 

Миналата седмица съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония не постигна никакво решение по спора за Гоце Делчев.

Депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш външен министър Антонио Милошоски твърди, че "последното предложение на официална София е на срещата си на 11 ноември в България премиерите Заев и Борисов да се съгласят на следното определение: Гоце Делчев е македонец в регионалния смисъл на думата, но той е българин като народно-етническа принадлежност, роден в географската област Македония".

Това определение след това би се прилагало и за много други исторически личности като Даме Груев, Никола Карев, Гьорче Петров, Панко Брашнаров, Киро Глигоров и други, твърди още Антонио Милошоски.

Македонското правителство обаче отрече днес изнесената от Милошоски информация и я определи за "груба спекулация, която само вреди" на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови