Македонският президент не подписа договора за името

OFFNews 26 юни 2018 в 12:27 3842 0

Македонският президент Георге Иванов реши да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Решението беше разпространено от администрацията на президента. В него са посочени и причините за него. 

Иванов посочва, че няма мандат да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение. 

Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха за президент на Република Македония, се казва в писмото.

В него се посочва, че споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция.

Договорът с Гърция за името на Македония беше ратифициран от македонския парламент на 20 юни.

Според конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише, отбелязва МИА.

В същото време македонският премиер Зоран Заев обяви преди дни, че ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава.

Той се зарече и да подаде оставка, ако договорът за името не бъде приет на референдума. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !