Македонският президент идва в София в разгара на кризата за името на страната

Хиляди излязоха на протест в Скопие срещу договореното с Гърция име Република Северна Македония

OFFNews 14 юни 2018 в 08:02 4663 0

Снимка Ройтерс

Президентът на Македония Георге Иванов пристига днес в София на двудневно посещение по покана на българския президент Румен Радев. Иванов идва у нас в разгара на политическата криза, провокирана от спора за името на страната.

Снощи около 2000 души излязоха на протест в Скопие в знак на несъгласие с договореното с Гърция име - Република Северна Македония, предаде БНТ.

Протестиращите изразиха подкрепата си за президента Георге Иванов, който заяви, че ще блокира сделката между Атина и Скопие. Иванов е категоричен, че бъдещото членство на страната му в ЕС и НАТО не е достатъчно извинение за подписването на такова "лошо споразумение".

Вчера Иванов дори не е пожелал да изслуша премиера и външния министър за детайлите около споразумението с Атина и на втората минута е напуснал срещата им. Премиерът Зоран Заев и външният министър Никола Димитров отидоха във вила Водно - официалното работно място на държавния глава, за да го информират за договора с Гърция.

В телевизионно обръщение в 18 ч. българско време вчера македонският президент се зарече, че никога няма да подкрепи и да подпише този "недостоен договор".

Текстът е поразяващ за Република Македония. Всичко, което е свято за Македония, е погазено. Няма да узаконявам "политически дивоградби" (незаконно строителство - б.р), заяви Георге Иванов.

С този договор Гърция ще направи с македонците в Македония това, което направи с македонците в Гърция, каза държавният глава.

В същото време, гръцки противници на това решение планират протести в центъра на Атина в петък, съобщи БНТ. "Нова демокрация", най-голямата опозиционна партия в гръцкия парламент, се готви да внесе предложение за вот на недоверие срещу премиера Алексис Ципрас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови