Македонският правосъден министър иска разследване срещу Християн Пендиков

OFFNews 26 февруари 2023 в 19:22 3435 1

Християн Пендиков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Християн Пендиков

Македонският правосъден министър и вицепремиер Боян Маричич призова прокуратурата в Северна Македония да започне разследване срещу пребития секретар на български клуб Християн Пендиков, предаде БГНЕС.

Според Маричич Пендиков е отправял обиди към македонците.

След побоя в родния му град Охрид на 19-ти януари 2023 г. Пендиков заяви, че за съжаление "в Северна Македония е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат". По-късно министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски определи като „чисти глупости” казаното от Християн Пендиков.

"Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза правосъдният министър пред Макфакс.

Той призова прокуратурата да разследва Пендиков. Според него пребитият секретар трябва да носи отговорност за твърденията си, а не да е "изключение". По думите му "законът не позволява да се отнеме македонското гражданство на Пендиков".

Относно българските клубове Маричич смята, че те "не са заплаха за македонската идентичност, защото македонската идентичност е солидна и нищо не може да я застраши".

Според него "проблемът с клубовете е свързан с техните имена" и Министерството на правосъдието работи по този случай.

Прокуратурата в Охрид официално съобщи, че "Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност". Обвиненият за побоя над Пендиков на 20 февруари - Илия Димовски, бе пуснат на свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

1

REXX

27.02 2023 в 00:37

Абе тези македонците верно че са **********. Тоя вътрешния им министър е най-големия. Аз си мислех че руснаците правят активни мероприятия да ни скарат, но явно че на тези сърбите не само са им промили мозъците, ами са им направили и лоботомия.