Македония заклейми и цар Фердинанд, българите нямат право на клуб с неговото име

OFFNews 31 октомври 2022 в 21:14 5122 3

Скопие

Снимка Правителство на РСМ - пресцентър

Скопие

Консултативната комисия към македонското правителство, чийто ангажимент е да дава мнение за използване на имена на исторически личности от фондации и сдружения, не одобрява създаването на сдружение с името на българския цар Фердинанд.

Пред скопската телевизия Сител председателят на комисията Бобан Петровски съобщи, че трима от историците в нея имат аргументи защо цар Фердинанд „не е положителен персонаж в колективната памет на македонците”.

„Тази личност стои начело на българската държава във време, когато се водят няколко войни, които за македонците означаваха кръвопролития и унищожение. И ние преценихме, че името на такава личност ще предизвика негативни чувства сред голяма част от македонците”, каза Петровски.

Заключението на комисията ще бъде внесено в Министерството на правосъдието и Централния регистър на Северна Македония в рамките на утрешния ден с „по-подробни разяснения за цар Фердинанд и ролята му в периода, когато той управляваше българската държава”.

Комисията, която дава становище за имената на сдруженията и фондациите, бе учредена на 6 октомври. Съвещателният орган към правителството бе съставен след напрежението, което се създаде в страната след откриването на културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля и два дни преди откриването на клуба с име „Цар Борис Трети” в Охрид.

Документите за регистриране на сдружение с името „Цар Фердинанд” е внесено в края на август. В началото на октомври от Централния регистър с писмо уведомиха вносителите на документите за регистрацията, че е необходимо заключение на съвещателния орган за имената на сдруженията.

Решението за регистрацията трябва да бъде взето от Министерството на правосъдието и Централния регистър на Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

01.11 2022 в 05:01

Ех, братя македонци, ако продължавате да се поддавате на руската и сръбската пропаганда ще си вадите албански паспорти за да ходите в Европа!

1000

1

Слънце

31.10 2022 в 22:08

Македонец на снимка да го видиш, шамар да му удариш!