Македония подари на Украйна четирите Су-25, които купи от Киев през 2001 за 4 млн. евро

OFFNews 04 август 2022 в 22:02 8813 7

Македонските Су-25 бяха украински, но през 2001 Скопие ги купи от Киев за 4 милиона евро. Сега ги дарява на Украйна.

Снимка Министерство на отбраната на Северна Македония

Македонските Су-25 бяха украински, но през 2001 Скопие ги купи от Киев за 4 милиона евро. Сега ги дарява на Украйна.

Северна Македония подари на Украйна и четирите щурмови самолета Су-25, съобщи в четвъртък сайтът МКД. Това са същите самолети, които през 2001 година Скопие купи от украинците за 4 милиона евро. От министерството на отбраната на Северна Македония са отказали коментар пред местните медии и нито са потвърдили за подаръка, нито са опровергали информацията.

Според МКД военните са имали намерение да продадат самолетите още през 2004 година. На въпроса на медията дали е вярна информацията, че след танковете си, Северна Македония е дала на Украйна и самолетите си от МО в Скопие отговорили така: „Точните детайли и на трите решения, тяхното съдържание и обяснения ще бъдат разсекретени и прозрачно оповестени. Взетите до момента решения не влошават бойната готовност на нашата армия.“

Преди дни, след публикуването на снимки на танкове, натоварени на камиони, Министерството на отбраната беше принудено да потвърди информацията за дарението на танкове на Украйна. Военните потвърдиха, че появилите се в социалните мрежи видеоклипове, показващи транспортирането на танкове, са автентични и че става дума за танкове, които Македония изпраща като дарение на Украйна. „Това са танкове, които са в състава на танковия батальон на Сухопътните войски, който се предвижда да бъде разформирован. Говорим за танкове от трето поколение, които с развитието на технологиите след няколко години биха били неконкурентоспособни и несъвместими с нашите изисквания.“ – казаха тогава от военното ведомство.

По време на конфликта в Македония през юни 2001 г. Македония закупи от Украйна четири бойни самолета Сухой Су-25, три едноместни и един двуместен. Самолетите са предназначени за непосредствена подкрепа на пехотата, а по време на конфликта имаха няколко бойни полета в подкрепа на наземните действия на македонските сили за сигурност.

През юни левицата в Скопие обяви, че е научила от информатори офицери, че самолетите „Сухой“ се инспектират и ремонтират на летище на македонската армия. „Според получената информация този ремонт се извършва от украински военни инженери, което показва, че това се прави с цел доставката им в Украйна, като дарение от наша страна, за да бъдат готови за използване на фронта. Допълнително безпокойство за нашата общественост предизвикват отличителните знаци на нацисткия батальон „Азов“, които се виждат върху униформите, носени от персонала, подготвящ самолетите“. – коментираха тогава от левицата, припомня МКД.

През пролетта на 2003 г. Министерството на отбраната на Македония обяви, че вече няма нужда от бойни самолети, а през 2004 г. самолетите бяха приземени, консервирани и готови за продажба. През 2011 военното министерство си промени виждането и започна дискусии за модернизиране на „Сухой“ по натовските стандарти, но и тази идея се провали.

В сряда говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече голяма грешка решението на Северна Македония да си подари на Украйна танковете Т-72. Това предизвика реакция в Скопие едновременно на МВнР и МО, които с изявления напомниха на Захарова, че Македония е суверенна държава която взема решенията си самостоятелно и с уважаване на принципите на международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

05.08 2022 в 13:50

Казах, че Азбуката ни идва от македонската земя, а те ми правят сега сечено. Неблагодарници.

-60

5

офф бее

04.08 2022 в 23:54

Ауууу, ама да! Златко е прав! Нали ни обясняваха, че ако дадем оръжия, значи се намесваме във войната. Е сега излиза, че Македония е обявила война на рашистите ли?! Или само, че имат топки (за разлика от българските зелени чорапи с лампази)?

6386

4

Zlatko

04.08 2022 в 23:41

Румбата говори за стабилност на балканите, а това действие прави съседна нам държава, потенциална мишена на Путя. Веднага да отиде и да размаха юмрук пред МО в Скопие!

-7325

3

Веча са куч*ки на ЕС и слушкат, какво да се прави :). Добре дошли в "демокрацията", всичко ще си дадете без пари на европейците.

-60

2

офф бее

04.08 2022 в 23:15

Браво на македонците! И те са по-европейци от нас явно!

4038

1

Moirae

04.08 2022 в 22:21

Радев би им ги взел обратно.