''Майка ми беше убита, аз бях отвлечен''. Украински деца свидетелстват срещу Русия в Хага

OFFNews 23 септември 2023 в 13:32 9565 4

11-годишният Иля

Снимка ORPHANS-FEEDING-FOUNDATION.ORG

11-годишният Иля

"Беше ударена съседна къща. Мама беше ранена в главата. Аз - в крака. Тя почина на следващия ден. Съсед я зарови в нашия двор. И руснаците дойдоха за мен." 

Когато Иля е на девет години, майка му умира пред очите му в Мариупол, обграден от руски войски. Това става през пролетта на 2022 г. Момчето е откарано в болница в Донецк.

Сега Иля е на единадесет. Той седи срещу министъра на външните работи на Нидерлания в Хага и разказва историята си - какво е преживял в Мариупол, как са го третирали, но не му е било позволено да общува с баба си и са му обещали да му намерят ново семейство в Русия, разказва Би Би Си. 

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна руснаците са отвлекли и депортирали десетки хиляди деца от Украйна, според украинските власти.

Невъзможно е да се установи точният им брой, тъй като част от страната все още е окупирана. Според украинския портал „Децата на войната“ е било възможно да се установят имената и обстоятелствата на отвличането на около 20 хиляди деца. Това са депортираните в Русия.

Владимир Путин нарича историята с отвличането на деца "преувеличена". "Ние обясняваме, че не е имало отвличане, имаше опити и конкретни действия за спасяване на деца от зоната на бойните действия", каза той през юли.

Украинските власти смятат, че от 20 хиляди отведени деца само 400 са върнати. Иля е един от тях.

Информационна кампания, наречена BringKidsBackUA, стартира в Хага, за да привлече вниманието към отвличанията на деца. Шест деца от Мариупол и Харковска област, които са отвлечени от руските военни и след това върнати в Украйна, разказаха какво са преживели. Те са на възраст от 11 до 17 години. Всеки има своя собствена страшна история.

В Хага те имат обширна програма - интервюта с чуждестранни медии, снимане в токшоута, общуване с политици, изказвания на пресконференции.

"Тук съм, за да върна и други деца"

"Като чуете тези числа – 20 хиляди отвлечени деца... Тези числа са деца. Това са истински хора, ето техните истории. Сега можете да ги видите", каза Мариам Ламбърт, съосновател на холандската благотворителна фондация Orphans Feeding Foundation, на пресконференция в Хага.

Повече от година Мариам помага за евакуацията на семейства с деца от фронтовата линия. Тя отива да вземе деца от в Соледар, Бахмут, Купянск и Херсон. 

"Русия насилствено депортира украински деца. Нашата цел е да пренесем думите на тези деца в света, да намерим хора и организации, които могат да помогнат за връщането на децата у дома. Искаме хората да се поставят на мястото на родителите си, на семействата, чиито деца са отнети. Как бихте се почувствали, ако това се случи с вашите деца?", каза Мариам Ламбърт.

Тя кани в залата шест деца, а журналистите моли да внимават с въпросите, за да не ги травмират още повече.

Журналистите питат децата дали разбират защо са тук. 12-годишната Саша, облечен в бродирана риза, отговаря развълнувано: "Тук сме, за да ви кажем, че в Украйна се води война, а не че ние сме си измислили всичко". 

Саша разказва как е бил разделен от майка си в Мариупол през пролетта на 2022 г. Как е ранен в окото по време на обстрела.

Опитвайки се да напуснат обсадения Мариупол, Саша и майка му се озовават във филтрационен лагер: "Мама беше отведена за разпит. Хората дойдоха в лагера и се представиха като служители на службата за правата на децата в Новоазовск. Обещаха, че ще видя майка ми малко по-късно".

Но не я е виждал  от година и половина.

От Мариупол Саша е изпратен в болница в Донецк. В отделението момчето моли да се обади на баба си. Възрастна жена преодолява много препятствия, за да изведе внука си от Донецк.

"Когато се върнах в Украйна, започнах да оценявам храната и водата, защото в Мариупол нямахме достатъчно храна. Нямаше хляб, нищо. Но най-много ценях мълчанието", спомня си войната Саша.

Иля си спомня как са му обещали да му намерят ново семейство в Русия, но баба му успя да го намери и да го отведе.

12-годишният Саша разказва история за раздялата с майка си. В края, сякаш молейки за помощ от министъра, той казва: "Опитвам се да намеря майка си, тя се казва Козлова, Снежана Михайловна".

След като изслушва момчетата, 14-годишната Вероника от района на Харков, се обръща към външния министър с думите, че няма какво да каже: "Нищо по-лошо не ми се е случило. Спях в мазето. Беше страшно, когато хеликоптер прелетя наблизо и стреля". 

"Това, през което си преминала, е шокиращо. Холандските деца не изпитват това. Вие сте смели и имате право да говорите. Това не бива да се случва на деца", отговоря министърът.

Вероника продължава разказа си. Когато започва нашествието, тя се оказва под окупация заедно с леля си. По-късно е отведена в Русия и настанена в интернат в Липецк. В продължение на 11 месеца майката на момичето Нина Власова, която служи във въоръжените сили на Украйна, се опитва да върне детето.

„Водиха ме на разпити, защото майка ми е военна. Бях разпитана, въпреки че законният ми представител не беше там”, разказва Вероника.

Вероника обяснява още: „Децата там ме наричаха „Бандера“ и ми се подиграваха. Обвиниха ме, че съм причината бащите им да бъдат мобилизирани. Казаха, че съм глупава, защото съм украинка“.

Едва през май 2023 г. тя успя да напусне Русия. Сега Вероника живее с майка си в Киев.

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец също присъстващ на срещата в Хага. Той обяснява, че Вероника е била спасена благодарение на международния натиск. 

„В продължение на много месеци се правеха опити да се върне Вероника, но всичко беше напразно. Не искали да дадат детето, защото майка й била военна. Ден след като майка й говори в ООН, идва сигнал, че руснаците са готови да предадат детето без никакви условия. 

Руските власти отричат, че пречат на децата да напускат Русия. Всеки, който иска, може да си тръгне спокойно, казват те.

"Това не е човешко". Как реагираха в Холандия

Детските истории бяха изслушани и в холандския парламент. Украинската делегация се срещна с членове на комисията по външни работи.

"Русия депортира стотици хиляди деца от Украйна. Това са ужасяващи престъпления в безпрецедентен мащаб", коментира срещата Рубен Брекелманс, депутат от Народната партия на свободата и демокрацията.

Политикът призова за продължаване на санкционния натиск върху Русия в отговор на военните престъпления.

Посещението на децата в Хага в рамките на BringKidsBackUA предизвика сдържана реакция на холандските медии. Само няколко публикации съобщават за това. Сред тях е либералният всекидневник NRC Handelsblad, който интервюира украинския омбудсман Дмитрий Лубинец.

Мариам Ламбърт от Фондация за хранене на сираци каза, че това е само началото на кампанията. Децата ще продължат да се изявяват и на други места.

През март 2023 г. Камарата за предварително производство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на двама души - Владимир Путин и комисаря на руския президент по правата на детето Мария Львова-Белова. Заповедите са издадени специално въз основа на депортирането на деца от окупираните територии на Украйна в Руската федерация.

"Това е само началото. Много повече хора трябва да получат заповеди за арест. Всички, които организират преместването, всички, които приемат тези деца в семействата си. Светът никога не е виждал толкова мащабни престъпления, свързани с отвличания на деца“, каза Дария Герасимчук.

Руснаците просто хващат деца в окупираните територии и ги транспортират в Русия, като изхвърлят украинските им документи, обясни омбудсманът на Украйна. 

Според източници на украинската служба на Би Би Си в Хага украинската делегация се е срещнала с представители на Международния наказателен съд на 15 септември. Представени са нови доказателства за отвличането на деца. 

След многото интервюта децата отидоха в парка, за да ядат сладолед, да си направят селфита и да играят.

А украинската делегация и Мариам Ламбърт от Фондацията за хранене на сираци отидоха в Ню Йорк, за да говорят за отвлечените деца в ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

5

Moirae

23.09 2023 в 18:18

Дали в даден момент тези деца няма да бъдат използвани като жив щит. "Деца срещу територия". Колко да е напреднала от "Иван Ужасни" насам.

1236

3

БотоксПутю

23.09 2023 в 14:40

Русия влезе ще, не ще в 21-я век, но с манталитета и културата си от 19-я.

9347

2

Анализи

23.09 2023 в 14:21

Светът се дели на цивилизовани хора и диваци. Диващината е характерна черта за русия и то не е отсега.

1000

1

PaulPierce

23.09 2023 в 13:54

Руски изроди
 
X

Да помогнем на украинските деца!