Мадрид оспорва в съда номинацията на Пучдемон за лидер на Каталуния

OFFNews 26 януари 2018 в 20:25 3109 0

Испанското правителство реши да оспори пред Конституционния съд решението на председателя на парламента на автономната област Каталуния да номинира бившия регионален лидер Карлес Пучдемон за лидер на Каталуния. 

Вчера Държавният съвет на Испания - висшият консултативен орган на правителството - не намери основания да оспори в съда издигането на кандидатурата на Пучдемон, но правителството все пак реши да се обърне към Конституционния съд по въпроса въпреки липсата на поддръжка от страна на Държавния съвет.

Пучдемон замина за Белгия малко след провъзгласяването на независимостта на Каталуния и отнемането на автономността на областта от страна на испанската власт. С това Пучдемон беше уволнен и бяха назначени нови избори, а бившият лидер беше обвинен в предизвикване на бунт и противодържавна дейност. 

Дебатите за кандидатурата на Пучдемон са на 30 януари в каталунския парламент. Ако конституционният съд приеме за допустим иска на правителството, той може да забрани провеждането на тези дебати.

Днес испанският заместник-премиер Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Асошиейтед прес и БТА, каза, че като беглец от страната Пучдемон не може да бъде избран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови