Мадрид обвини Русия и Асандж в намеса на изборите в Каталуния

ОFFNews 20 декември 2017 в 13:38 3430 1

Изборите в Каталуния утре ще оформят бъдещата политическа обстановка в Испания и отекват далеч от нейните граници. А международните измерения на важното гласуване включват твърдения за намеса на Русия, Европейския съюз и Франция, както и джихадисти и Джулиан Асандж, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Нито едни избори на Запад не са пълни в момента без твърдения за намеса на Русия и испанското правителство обяви, че има доказателства за подобно нещо.

"Ние го потвърждаваме. Целта е да бъде отслабен ЕС. Искаме да засилваме и да развиваме стратегическото си сътрудничество с другите държави членки и ЕС", каза външният министър Алфонсо Дастис.

Мадрид също така се оплака от изявленията на Джулиан Асандж в Туитър. Дастис обвини основателя на Уикилийкс, че се "опитва да се намеси и да манипулира" каталунската криза, след като той внезапно се заинтересува от Каталуния и заяви, че сепаратистите са "потискани".

Имаше и неочаквана намеса от страна на бившия френски премиер Манюел Валс, която каза, че трусовете, предизвиквани от движението за независимост, подпомагат ислямистките терористи. Валс, чийто баща е каталунец, е противник на движението за независимост, като настоява, че никое френско правителство няма да признае независима Каталуния.

Социологическите проучвания като цяло показват, че подкрепящата независимостта Републиканска левица на Каталуния вероятно ще бъде първа с 33 места, следвана от юнионистката партия "Сиудаданос" с едно-две места по-малко и "Заедно за Каталуния" на трета позиция с 27 места. Това означава, че няма да има мнозинство за отцепване от Испания. В същото време лидерът на "Заедно за Каталуния" Карлес Пучдемон е в изгнание в Брюксел, а водачът на Републиканската левица на Каталуния Ориол Жункерас е в испански затвор.

Изборите, до които се стига след настървена кампания, остри взаимни обвинения, изблици на насилие, бягство на каталунския премиер в чужбина и затваряне на други сепаратистки лидери, се очаква да бъдат доста оспорвани и има несигурност и тревога за това, което предстои по-нататък.

Миналия месец испанското правителство постави под пряк контрол Каталуния, уволни областното правителство и свика нови избори в отговор на едностранното обявяване на независимост от регионалния парламент.

Сега Мадрид казва, че независимо от резултата на изборите, правителството знае, че може просто да повтори изборния процес, ако каталунските политици направят още един опит да създадат нова република.

Според анализатори обаче макар екзистенциалната заплаха засега да е отминала, испанското правителство ще продължи да е изправено пред огромни трудности в Каталуния след изборите, особено ако подкрепящите независимостта партии спечелят абсолютно мнозинство.

Социологическите проучвания показват, че победа на поддръжниците на независимостта е възможна на утрешното гласуване, но най-вероятният сценарий е нито подкрепящите, нито противопоставящите се на независимостта партии да спечелят парламентарно мнозинство. Ако поддръжниците на независимостта не успеят да си възвърнат мнозинството, което спечелиха през 2015 г., това ще бъде сметнато за победа от Мадрид.

В същото време обаче анализатори казват, че изборите няма да съдействат особено за потушаване на основното напрежение между поддръжниците и противниците на независимостта в Каталуния, което ще продължи да заплашва стабилността на областта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови