Преди изборите в Каталуния утре: Пучдемон обяви вота за въпрос на чест

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2017 в 05:46 2779 0

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отправи от Брюксел последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа "Заедно за Каталуния" на утрешните регионални избори. 

Пучдемон, който замина за Брюксел преди Испания да издаде заповед за арест срещу него по обвинение в бунт и подривна противодържавна дейност, говори пред симпатизантите си чрез видео връзка. Обръщението му бе излъчено на живо в социалните мрежи и на стотина места в Каталуния, , съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Пучдемон отново заяви, че ще се завърне в Испания, само ако бъде подкрепен на вота. 

Регионалните избори "не са въпрос на политически цветове или хора, а са въпрос на чест", заяви той. След това каза, че ако каталунците приемат извършеното от Мадрид сваляне от власт на регионалното правителство и разпускане на парламента, следващите управници на Каталуния също ще бъдат изложени на произвола на централното правителство. 

На 27 октомври, след едностранното обявяване на независимост, гласувано от регионалния парламент, правителството на премиера на Испания Мариано Рахой разпусна каталунската изпълнителна власт, чийто мандат щеше да изтече през 2019 година. То разпусна и регионалния парламент и свика нови избори. 

Засега проучванията дават трета позиция за партията на Пучдемон. Най-силно представяне от сепаратистките партии проучванията отреждат на Републиканската левица, чийто лидер - бившият вицепремиер Ориол Жункерас е в затвора. Неговата формация е с изравнени сили със "Сюдаданос", които подкрепят конституционното единство на Испания. 

На последните избори в Каталуния през 2015 г. сепаратистите спечелиха мнозинство в регионалния парламент с 47,8% от гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови