Мадагаскар се бори с най-тежката чумна епидемия за последните 50 години

OFFNews 14 ноември 2017 в 11:16 7297 0

Снимка Pixabay

Африканският остров Мадагаскар се бори с най-тежката чумна епидемия за последните 5 десетилетия, съобщава Би Би Си.

Първите данни за заболели бяха от август 2017. Досега болестта е взела 165 жертви, а други 2000 са носители на заразата. 

Световната здравна организация предупреждава, че чумата е една от най-старите и страховити болести, отговорна за епидемии, завършили с масова смърт. Добрата новина е, че ако се третира навреме с кратък курс с антибиотици, днес тя е лечима.

Чумата е убила 14 милиона души в Европа през 14-ти век. Макар мнозина да мислят, че тя е останала в историята, епидемии избухват и днес, като най-засегнатите страни са Конго, Перу и Мадагаскар.

Болестта се причинява от бактерията Yersinia pestis, чийто приносител обикновено са бълхите. Човекът се заразява след ухапване от бълхи или след контакт с телесна течност от вече заразен човек. Най-често срещана е бубонната чума, при която смъртността стига до 60%. Тя по-трудно се предава от човек на човек. По-заразна е белодробната чума, която се среща по-рядко. Ако не се лекува, тя винаги завършва с фатален край. 77% от клинично диагностицираните случаи в Мадагаскар са именно на белодробна чума.

Взетите епидемични мерки дават резултат и броят на новозаразените започва да спада. Девет съседни държави обаче са в режим на готовност поради висок риск болестта да се появи и там. Това са Коморските острови, Етиопия, Кения, Мавриций, Мозамбик, остров Реюнион, Сейшелските острови, Южна Африка и Танзания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови