Лукашенко заявил на Путин, че блокадата на Калининград е фактическо обявяване на война

OFFNews 25 юни 2022 в 19:40 46261 2

Александър Лукашенко

Снимка АП/БТА

Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е обсъдил с руския държавен глава Владимир Путин в Санкт Петербург доставките на калиеви торове в Европа (и двете страни са крупни износители), ситуацията в Донбас и транспортната блокада на Калининград

"Фактически това е обявяване на война" - е заявил Лукашенко за забраната за транзит на стоки към Калининградска област през границата с Литва. Той освен това е поискал от Путин да "отговори симетрично" на прелитането на бойни самолети на НАТО над беларуско-полската граница. Путин отвърнал, че все още няма нужда от такъв отговор, съобщават руски и беларуски медии.

Лукашенко заявил, че Минск трябва да е готов на всичко, дори на "използване на сериозни оръжия", за да защити "нашата родина от Брест до Владивосток", добавя Би Би Си-Русия.

Путин обещал да предостави на Беларус ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични и крилати ракети. "И то както конвенционални, така и ядрени", е заявил Путин.

Последните ядрени оръжия бяха изтеглени от Беларус в Русия през 1996 г.

В същото време литовският президент се противопостави на компромиса с Русия за транзита на стоки към Калининградска област. Гитанас Науседа пише за това в своя Фейсбук. Той заявява, че само съвместните усилия с Европейската комисия могат да направят санкциите "срещу страната агресор" болезнени. Науседа добавя, че е обсъдил въпроса за транзита на стоки към Калининградска област през Литва с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е заявил, че Литва няма да прави отстъпки на Русия.

"Ясно е, че Литва трябва и ще прилага санкциите на ЕС и ще запази контрола върху стоките, превозвани през нейната територия, и за никакви "коридори" не може да става и дума, нито за отстъпки пред Русия в отговор на заплахите на Кремъл", пише Науседа.

По-рано днес евродепутатът от Литва Петрас Аустревичус заяви, че Европейската комисия е подготвила документ, който да позволи транзита на стоки за Калининградска област през Литва, но властите на страната имат право да наложат вето.

Литва забрани транзита на санкционирани стоки към Калининградска област, което предизвика изключително остра реакция от страна на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

25.06 2022 в 22:57

Не е война. Това е специална невоенна операция.

22547

1

dolivo

25.06 2022 в 19:51

Боли ли? като не искат да играят с теб децата на детската площадка, и ти зимаш пръчката да ги биеш

Зрели мъже с яко поведение...