Лукашенко: Няма да си отида просто така. Четвърт век изграждах Беларус

"Aз малко се позаседях, може би ме показват не само от телевизора, но от ютията и чайника. Но наистина сега само аз мога да защитя беларусите"

OFFNews 08 септември 2020 в 21:44 7774 4

Снимка Агенция Белта

Кадър с Лукашенко от 23.08.2020 г.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза пред руски медии, че не може "просто така" да напусне поста си, както настоява опозицията.

Това съобщи главният редактор на радио "Говорит Москва" Роман Бабаян, който е бил в групата руски журналисти, взели днес интервю от Лукашенко.

"Няма да си отида просто така. Аз четвърт век изграждах Беларус. Освен това, ако си отида, ще колят моите привърженици!", цитира журналистът думите на президента.

Според Бабаян Лукашенко обяснил появата си с автомат на видеозапис по време на протестите така: "Появата ми с автомат означаваше само едно - никъде не съм избягал и съм готов да защищавам своята страна докрай".

Пред пратениците на лоялните на Кремъл руски медии Лукашенко признава, че може би "се е позаседял" на президентския пост, но заявява , че само той може "да защити беларусите".

Лукашенко от ютията и чайника

"Да, възможно е, аз малко се позаседях, може би ме показват не само от телевизора, но от ютията и чайника. Но наистина сега само аз мога да защитя беларусите", цитира думите на Лукашенко кореспондентът на телевизия "Русия 1" Евгений Рожков.

Александър Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г.

Рожков добавя, че според Лукашенко зад демонстрациите в Беларус стоят Съединените щати чрез свои центрове в Полша и Чехия.

Президентът смята също, че протестите са движени от две нови поколения и формиралата се в страната малка класа на стремящи се към властта "буржоазчета", използвайки презрително разговорната руска дума "буржуйчик".

Пред руските журналисти Лукашенко оправдал с "нагорещяване на емоциите" действията на правоохранителните органи срещу демонстранти, включително журналисти.

Но по думите му милиционерите и спецчастите ОМОН са защитили и спасили страната от блицкриг.

Според Бабаян Лукашенко не е изключил възможността в Беларус да се състоят предсрочни избори след подготвяната промяна в конституцията на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

08.09 2020 в 23:59

Казвайки трова днес слушах радио фокус в колата - така, без да искам, иначе е на зи рок - и някакъв чичо бивш депутат два мандата от сдс обясняваше как радев е лошио и олигарсите са превзели протеста.

Аз радев лично не мога да го понасям, ама в момента е по-малкото зло. Аре ако обичат да спрат да правят разумни гледни точки независимо откъде са аналогични на посраните ни партии, и в същото време да правят посраните ни партии аналогични на 2-3 разумни оратори от тях.

Това не е компютърната игра Тропико, ще стане война накрая, или поне депресия...

3767

3

Име на профила

08.09 2020 в 23:55

Уф глупав офнюз интерфейс за 4 лева.

До 1, вчера обнясняваше, че протеста е лош, и заради Радев веда ли не да се приберем всички дома. Днес обясняваш, че директора на ткзс е добър.

Аз не съм красив, не съм умен, и пак разпознавам прекаленото зло. Стига писахте глупости, надявам се да тролите.

3767

2

Име на профила

08.09 2020 в 23:54

Абе стига бе, вчера обя

5712

1

tough

08.09 2020 в 22:44

Батюшка наистина защити Беларус от разни лоши влияния и зависимости, но се увлече в ролята си на единствен и абсолютен властник и се превърна в диктатор. Трябваше малко по-либерално, разнообразно и гъвкаво. Повече дипломация и с двата лагера, а не като придатък на Русия. Абе добрата политика си е трудна работа, не може като кон с капаци. Сега всичко му отричат -- провалите наред с постиженията.