Лукашенко нареди да се възобновят контактите с Полша, обвини САЩ, че нагнетява напрежението

OFFNews 11 август 2023 в 16:00 4343 3

Александър Лукашенко

Снимка БТА/АП

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко нареди на правителството си да възобнови контактите с Полша в разгара на напрежение по границата между двете страни, предаде Франс прес.

Напрежението между Минск и Варшава в момента е високо на фона на разделение около конфликта в Украйна, като Полша помага на Киев финансово и военно, докато Беларус е съюзник на Москва. Въпреки това днес беларуският президент заяви, че е "необходимо да се говори с поляците" и че е нареди на премиера да се свърже с тях.

Вчера Полша съобщи, че планира да разположи около 10 000 войници, "за възпиране" и за защита на източната си граница с Беларус и за да "държи агресора в страх". Днес Лукашенко коментира, че полското правителство се стреми към "ескалация, за да влоши ситуацията и да покаже, че правилно е въоръжило и превъоръжило страната", в навечерието на парламентарните избори на 15 октомври в Полша.

Според беларуския лидер е „малко вероятно" в рамките на следващите два месеца да се видят „значителни промени" в позицията на Варшава:

"Това би било изгодно и за тях, и за нас. Те изискват твърде много от нас, но ние не можем да приемем това, защото би било против нашите интереси. Отворени сме за сътрудничество, но американците заложиха на Полша, за да нагнетят напрежението в региона в разгара на войната на Русия в Украйна."

Наскоро Полша предупреди за заплахата от провокации от страна на Беларус и потенциалната опасност от пристигането в съседната държава на руската частна военна компания на г"отвача на Питин" Евгений Пригожин - "Вагнер". Варшава също така обвинява Минск и Москва, че целенасочено организират нов поток от мигранти към ЕС, с цел дестабилизация района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

11.08 2023 в 16:29

Каквото и да е казал Лукашенко, може да се е пошегувал...А по принцип него закон не го лови по подобие на Пригожин и още няколко десетки хиляди превратаджии, приемани на аудиенция при самодържеца, за разлика от изпадналите в немилост като Навални и не само. А иначе поляците добре са направили да се въоръжат. Ако и украинците го бяха направили като тях, сега нямаше да са на това дередже. Защото с такива съседи като Лукашенко и Путин винаги трябва да очакваш най-лошото и то е най-вероятно да се случи. Вече се случва.

1005

2

LoneWolf

11.08 2023 в 16:20

Да бе. Американците сигурно им пратиаха "Вагнер". Да не говорим откъде потеглиха рашистките военни колони към Киев...

14048

1

voododoll

11.08 2023 в 16:20

Ако Лукашенка е казал "война" наистина, го грози съд и затвор, за дискредитиране на РуZката армия... Наясно ли е?
 
X

Да помогнем на украинските деца!