Държим агресора в страх: Полша ще разположи 10 000 войници на границата с Беларус

Лукашенко на няколко пъти заяви, че възпира бойците на''Вагнер'', които искат да нападнат Полша

OFFNews 10 август 2023 в 13:16 2359 2

Мариуш Блашчак

Снимка Getty Images

Мариуш Блашчак

Полша планира да премести до 10 000 войници на границата си с Беларус в подкрепа на граничната охрана, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, предаде Ройтерс.

Миналият месец по покана на беларуския президент Александър Лукашенко стотици закалени в битки наемници на частната военна компания на "готвача на Путин" Евгений Пригожин - "Вагнер", пристигнаха в Беларус. Полша се тревожи все повече за граничната зона, отбелязва Ройтерс.

"Около 10 000 войници ще бъдат разположени на границата - 4 000 ще подкрепят пряко граничната охрана, а 6000 ще бъдат в резерв. Преместваме армията по-близо до границата с Беларус, за да държим агресора в страх, така че да не смее да ни нападне", заяви днес Блашчак пред полското национално радио.

Беларус продължава военните си учения в близост до полската граница тази седмица, а Лукашенко на няколко пъти заяви, че възпира бойците на "Вагнер", които искат да нападнат Полша.

Полските власти изразиха също и опасенията си, свързани с обстоятелството, че броят на мигрантите, опитващи се да влязат в Полша през беларуско-полската граница, се е увеличил през последните месеци. Става дума за мигранти, които идват предимно от Близкия изток и Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Бълг

11.08 2023 в 06:39

Скоро ще има световна война ако добрите само мъдруват.Лукашенко и Путин трябва да уви гот!

585

1

Stoyancho

10.08 2023 в 14:42

И там стават едни много странни работи, но да видим
 
X

Да помогнем на украинските деца!