Лукашенко е съучастник в геноцид! Европарламентът иска и за него заповед за арест

OFFNews 14 септември 2023 в 10:27 1818 2

Лукашенко

Снимка БТА/АП

Лукашенко.

Европейският парламент посочи беларуския диктатор Александър Лукашенко като виновник за войната срещу Украйна наравно с Владимир Путин, и призова Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста му.

Евродепутатите гласуваха резолюция "За отношенията с Беларус". В нея се припомня пълният списък от престъпления на беларуския режим, вариращи от подбуждане към омраза и участие в руската антиукраинска пропаганда до пряка подкрепа за руската армия, включително дадено разрешение за нападение над Украйна от територията на Беларус и директни доставки на боеприпаси и военно оборудване.

"Режимът на Лукашенко трябва да бъде подведен под отговорност за съучастие в престъплението агресия, военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и за престъплението геноцид, извършено срещу Украйна", се казва в документа.

В съответствие с това държавите членки на ЕС се приканват да потърсят законни начини за изземване на финансовите активи на беларуското ръководство и съответните предприятия, за да ги насочат, ако е възможно, към възстановяването на Украйна.

Отделен раздел от резолюцията е посветен на престъпното извеждане на повече от 2150 деца от Украйна в Беларус. Европейският парламент счита Лукашенко за отговорен за тези военни престъпления, както и Владимир Путин и комисаря по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова, и призовава Международния съд да издаде подобна международна заповед за арест на Лукашенко.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко сам обяви, че ще помага на руските окупатори да отвличат украински деца от части на Източна Украйна.

Повече от 2000 деца бяха изведени от окупираните територии на Украйна в Минск, където след това бяха разпределени в специални лагери. Според "Уолстрийт джърнъл" малките украинци са били доставени в беларуската столица с железница, а в лагерите вече са били разпределени с автобуси на футболния отбор "Шахтьор Солигорск". Той принадлежи на генералния директор на "Беларускалий" Иван Головатни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

14.09 2023 в 14:57

Дъртият дингил Лукашенко положи макс усилия да не прати войска в УкраИна, щото неговите граждани не са толкова тъпоглаво индоктринирани, като блядовете в руССия, но въпреки това и той ще си плати скъпо и прескъпо за останалите мерзости, които е извършил!

2550

1

alfakentavur

14.09 2023 в 10:33

Точно така! Нито един военнопрестъпник не трябва да остане ненаказан!
 
X

Да помогнем на украинските деца!