Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лондонски съд даде зелена светлина за екстрадирането на Асанж в САЩ

OFFNews 20 април 2022 в 14:31 1609 1

Снимка Getty images

Съд в Лондон издаде заповед за екстрадирането на Джулиан Асанж в САЩ, съобщава Russia Today.

Така роденият в Австралия основател на скандалния сайт „Уикилийкс“ е застрашен от ефективна доживотна присъда на американска земя, ако вътрешния министър Прити Пател подпише документа.

Съдът в Уестминстър отмени предишно решение на съдебна инстанция, което не разреши екстрадицията на Асанж в САЩ. Причина за отказа беше влошеното му психично здраве и лошите условия в американските затвори с максимална сигурност.

В САЩ на Асанж са повдигнати 18 обвинения и той може да бъде осъден на 175 г. затвор. Юристи, действащи от името на американските власти, заявиха пред апелативния съд преди време, че решението на съда от по-долна инстанция, с което искането за екстрадирането на Асанж бе отхвърлено, е неправилно.

Според тях аргументът, че Асанж не може да бъде екстрадиран, защото има психически проблеми, не е достатъчен, за да не бъде изправен пред американското правосъдие. Именно този аргумент стана обект на обжалване от САЩ пред апелативния съд. Американската страна поставя под съмнение твърденията, че има опасност Асанж да се самоубие, въз основа на които през януари м.г. бе отказано неговото екстрадиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

1

Комита

20.04 2022 в 15:11

Джулиан Асандж е сред най-светлите личности на нашето време. Всички трябва да протестираме срещу измислените обвинения на американските власти, както руснаците протестираха срещу присъдата на Навални.

Сещам се за един подходящ начин:

https://wikileaks.shop/
 
X

Да помогнем на украинските деца!