Лондон отново предлага на Париж съвместна охрана на френското крайбрежие

OFFNews 25 ноември 2021 в 14:46 961 0

Снимка Pixabay

Великобритания предложи на Франция да се създадат съвместни полицейски патрули, които да охраняват френското крайбрежие на Ламанша, за да възпрепятстват нелегалните мигранти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предложението на Лондон се случва на фона на инцидента от вчера, когато при корабокрушение загинаха 27 мигранти. По данни на френското вътрешно министерство двама души са били спасени.

Това не е първото подобно предложение. В миналото Франция е отказвала обособяването на съвместни патрули с оглед гарантирането на националния суверенитет.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън потвърди, че британския премиер се е договорил с френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания.

Том Пърсглоув, британския държавен секретар по миграционните въпроси, коментира пред Би Би Си, че се надява французите наново да обмислят това предложение.

Макрон е заявил, че "очаква британците да сътрудничат изцяло, въздържайки се от това да използват една драматична ситуация като инструмент за постигане на политически цели", съобщиха от Елисейския дворец.

Днес въпросът ще бъде обсъден от френския и британския министър на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови