Лондон обмисля да разположи още войски в Европа

Премиерът Борис Джонсън ще проведе телефонен разговор с президента Путин идната седмица

OFFNews 30 януари 2022 в 07:53 1897 2

Снимка БТА/Архив

Великобритания обмисля разполагането на значителни сили в рамките на НАТО като част от план за укрепване на границите на Европа в отговор на струпването на руски военни части на границата с Украйна, съобщи британското правителство в събота, предаде Ройтерс.

Позицията на Обединеното кралство е, че всякакво руско навлизане в Украйна ще бъде посрещнато с бързи санкции и ще бъде опустошително и за двете страни.

Джонсън обмисля най-голямото възможно предложение към членките на НАТО в скандинавските и балтийските страни, с което британските сили ще бъдат удвоени, а в Естония ще бъде изпратено отбранително въоръжение, съобщиха от офиса на британския премиер.

"Този пакет ще изпрати ясно послание до Кремъл - ние няма да търпим тяхната дестабилизираща активност и винаги ще стоим до нашите съюзници в НАТО пред лицето на руската враждебност", се казва в изявление на Джонсън. "Разпоредих на нашите въоръжени сили да се подготвят за разполагане в Европа следващата седмица, с което да гарантираме, че сме в състояние да подкрепим съюзниците си в НАТО", заявява той.

Официалните представители ще уточнят детайлите на британското предложение следващата седмица в Брюксел, където министрите от страните-членки ще обсъдят военните възможности.

В началото на следващия месец Джонсън ще направи второ пътуване за срещи с правителствени ръководители от НАТО, съобщиха от офиса му. Освен това той ще проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Министрите на външните работи и на отбраната на Великобритания ще посетят Москва за разговори с руските си колеги през следващите дни с цел подобряване на отношенията и деескалация на напрежението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови