Литва забрани на руснаците да купуват недвижими имоти в страната

OFFNews 04 април 2023 в 16:20 1423 2

Снимка

Литовският Сейм (парламентът) прие Закон за налагане на ограничителни мерки във връзка с военната агресия срещу Украйна, с който се забранява на граждани на Русия да купуват недвижими имоти в страната, съобщи местният сайт „Infa“. Депутатите са одобрили законопроект № XIVP-2496(2) за да защитят интересите на националната сигурност и външната политика на Литва. За приемането на проекта са гласували 76 депутати, 13 са били против, а 34 въздържали се.

Член 3 от Закона за установяване на ограничителни мерки във връзка с военната агресия в Украйна установява следните забрани:
Приемането на заявления за визи от граждани на Русия и Беларус в литовските визови служби в чужбина (освен случаите, в които Министерството на външните работи на Литва посредничи за това) и приемането на заявления за национални визи чрез външен доставчик на услуги в чужбина..

Преустановява се приемането на молби на руски граждани за издаване на разрешение за временно пребиваване в Литва чрез външен доставчик на услуги в чужбина (с изключение на случаите, в които посредничи институция, упълномощена от правителството) и в Литва.

Влизането на на руски граждани през външната граница на Европейския съюз на територията на Литва подлежи на индивидуална допълнителна подробна проверка поради заплахите за националната сигурност, обществения ред и вътрешната сигурност на Литва, общественото здраве или международните отношения.

Спира се и издаването на електронни подписи и приемането на заявления за електронно жителство в Литва на граждани на Руската федерация и на Русия. Съществената забрана е, че се преустановява правото на руски граждани и на юридически лица, създадени или контролирани от тях да купуват недвижими имоти, намиращи се на територията на Литва. Законът влиза в сила с вчерашна дата, а действието му засега е записано до 2 май 2024 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Чичо Джо

04.04 2023 в 19:18

Приемането на подобен закон в целия Европейски съюз би бил добра крачка към изчистването от руски шпионски елементи и настъпващи орки.

4738

1

Того

04.04 2023 в 16:48

Кога, ще приемат и българските депутати такъв закон?