Литва обяви 1000 руснаци и беларуси за заплаха за националната сигурност

OFFNews 04 август 2023 в 15:37 1508 3

Литва

Снимка Архив

Литва е един от най-големите поддръжници на Украйна.

Литва обяви над 1000 руски и беларуски граждани, които живеят на територията ѝ, за заплаха за националната сигурност и обяви, че отнема разрешенията им за постоянно пребиваване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

До решението се стига, след като литовските власти поискали от тези хора да попълнят въпросник за отношението им към нахлуването на Русия в Украйна и статута на анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

Литва е голям поддръжник на Украйна, а в последно време се превърна в убежище за мнозина, които потърсиха спасение от репресиите в Беларус и Русия.

Днес Управлението за миграция съобщи, че е установило 1164 беларуски и руски граждани, пребиваващи в Литва, които застрашават националната сигурност - решение, взето въз основа на оценка на сведения от открити и поверителни източници. От тях 910 са беларуси, а останалите 254 - руснаци.

При вземането на решението дали да бъде предоставено или отказано право на пребиваване е било отчетено и какви отговори са дали тези хора при попълването на въпросника, посочи миграционното управление - държавната служба, организирала проучването.

Определените за заплаха за националната сигурност са само незначителна част от беларусите и руснаците, живеещи в Литва. По данни на Управлението за миграция на литовска територия пребивават над 58 000 беларуски и 16 000 руски граждани. Те трябва да подновяват разрешителните си за постоянно пребиваване на всеки 3 г., отбелязва АП.

Лишените от това право могат да обжалват решението пред съда. Останалите разполагат със срок до един месец да напуснат Литва, уточни Управлението за миграция.

Засега няма реакция от страна на руското и беларуското правителство.

Бизнесменът Виктор Воронцов, който се е преместил се от Русия преди няколко години, научил е литовски и е получил гражданство, казва, че е съгласен с подобна мярка.

"Познавам много руснаци, които са служили в съветската и след това в путиновата армия. Те са женени за литовки, живеят тук, поддържат тясна връзка с някогашните си другари по оръжие в Русия и постоянно разпространяват кремълска пропаганда. Литва е демократична страна и е търпима към различното мнение. Дори и с тяхната пропаганда нямаше проблем, докато не започна войната. Нещата обаче се промениха и те трябва да си вървят", бе категоричен Воронцов.

Литва има и руско етническо малцинство, което е около 5% от населението. Те са литовски граждани и поради това не са длъжни да попълват въпросника, посочва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

05.08 2023 в 09:09

Литовците са европейци и действат като такива. Задунайская губерния продава все повече недвижими имоти на руснаци предвид на предстоящото навлизане на руската армия. Каза го дори Толстой!

345

2

Джендо Джедев

04.08 2023 в 17:18

Литовците първо са горд народ, второ - директно са сърбали руската попара. Та няма как да се примирят с тия блядове. Редно е, обаче, и ние да обявим Митрофанова за заплаха за националната сигурност.

645

1

wakeup

04.08 2023 в 16:50

Похвално А ние кога ще изринем боклука Източна България и София са пълни с блядове особено около Южния Неотложно е
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика