Литовският премиер подава оставка

Кандидатите за президент на Литва Гитанас Науседа и Ингрида Шимоните отиват на балотаж, министър-председателят е с трети резултат

OFFNews Последна промяна на 13 май 2019 в 07:54 1989 0

Снимка www.15min.lt

Министър-председателят на Литва подава предсрочно оставка.

Саулюс Сквернелис беше кандидат за президент на проведените вчера в страната избори. Слабият му резултат е провокирал решението му да напусне премиерския пост през юли, предаде БТА.

Частичните резултати извеждат на първото място икономистът без опит в политиката Гитанас Науседа, но резултатът му го изпраща на втори тур. На 26 май той ще се изправи срещу бившия министър на финансите - консерваторката Ингрида Шимоните.

"Това, че не достигнах втори тур, показва каква е оценката за мен като политик", заяви Сквернелис в ефира на обществената телевизия ЛРТ.

При преброени 83% от бюлетините Науседа получава 31,18%, Шимоните - 26,16%, Сквернелис - 22,26%.

Въпросът за нарастващото неравенство между богати и бедни в Литва въпреки ръста на икономиката доминираше в предизборните дебати и тримата фаворити обещаха да се борят с проблема.

В Литва президентът отговаря за външната политика и участва в срещите на върха на ЕС. Той назначава министрите, съдиите, началниците на въоръжените сили и на централната банка, но обикновено трябва да получи за това одобрението на премиера или на парламента.

Всички кандидати на президентските избори се представят като убедени поддръжници на ЕС и НАТО, смятани за гаранция срещу големия руски съсед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови