Лице, белязано от война: пораженията от един въздушен удар в Сирия година по-късно

OFFNews Последна промяна на 19 август 2019 в 09:28 3447 3

Предупреждаваме, че този разказ и снимките в него могат да бъдат травмиращи.

Джума е от Сирия. Баща му избягал с него от разкъсваната от война страна през 2018 г., когато при въздушен удар бил ударен автобусът, в който пътували двамата. Лицето на момченцето е обезобразено от пръсналото се до него стъкло на прозореца. Джума остава напълно сляп. Тогава е на 3 годинки. Баща му останал с общо два пръста на краката.

Семейството сега живее в Ливан, където ги заснема журналист от Би Би Си, за да покаже последствията от войната 1 година по-късно. Дори сега, година след удара, лицето на Джума понякога кърви и от кожата му продължават да излизат частици стъкло. Детето е под 

"Когато за пръв път видях Джума, бях шокирана от вида на лицето му. Когато видях останалите два пръста на краката на баща му, също бях шокирана. Но веднага след това видях Джума такъв, какъвто наистина е - 4-годишно, любопитно към света дете, обожавано от родителите си", разказва Елоис Алана.

Джума и родителите му са кюрди, живели в Северна Сирия. Сега обитават временно стаичка в беден квартал в Бейрут. Говорят само кюрдски, не разбират арабски и трудно общуват с хората наоколо. Разчитат на жена от кюрдската общност, която им превежда, пазарува и помага да кандидатстват за бежански статут в Европа.

Журналистическият екип и семейството не говорят за случилото се, за да не усилват стреса, който и без това детето не може да преодолее. Това е най-страшното, пораженията върху психиката са по-страшни и от физическите - казва Алана. Бащата е започнал да ги преодолява, но и сега сънят бяга и от двамата.

Като Джума и баща му са не един и двама. Бежанците от Сирия в съседен Ливан са над 3 милиона души - по данни на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

3

Стефан

20.08 2019 в 04:52

Не. Редакторът е слабо грамотен, очевидно.
Иначе тая бележка нямаше да я има. Понеже вече никой в Европа не се интересува от лондонските истерии.
А номерът е в това, че сирийската армия се сби с турската в Идлиб. Без да ги пита.

12193

2

SC

19.08 2019 в 23:30

Предупреждение за травмиращи снимки... Разбирам, че сте преписали от БиБиСи, но наистина ли мислите, че българската аудитория е толкова чувствителна?

3616

1

zuljin

19.08 2019 в 09:44

САЩ постигна целта си - да няма газопровод към Европа. Пращайте им тия статии в посолството!