Линията на Вагнер. Пригожин заповяда изграждането на отбранителни рубежи в Луганска област

Красимир Крумов 19 октомври 2022 в 19:53 18642 5

Пригожин е извадил от складовете на армията бързоходните машини за копане на траншеи БТМ-3

Снимка Тракторист-машинист

Пригожин е извадил от складовете на армията бързоходните машини за копане на траншеи БТМ-3, използвани някога в Афганистан

Частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин е започнала през октомври изграждането на отбранителна линия в Луганска област. Очакването е дължината й да е десетки километри и да прикрие подходите към Лисичанск и Луганск, съобщи руското издание „Делфи Новости“.

Заповедта за изграждането на рубежите е издадена лично от собственика на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. За строителството на „линията на Вагнер“ се използват разработени в СССР бързоходни траншейни машини БТМ-3, които дълги години са били забравени в складовете на руското министерство на отбраната. Опитът от Втората световна война показвал, че инвестицията в изграждането на такива рубежи в повечето случаи не са оправдани. Идеята на Пригожин среща критика включително в средите на руските военни.

Наемниците на „Вагнер“ освен, че воюват, са се превърнали и в общи работници и в свободното от участие в боевете за Бахмут време копаят траншеи. Изграждането на редутите е започнало в района на населеното място Горское.

Предполага се, че Линията на Вагнер ще се проточи на десетки километри. Още преди Пригожин е предлагал изграждането на такива „отбранителни рубежи“ по цялата дължина на границата с Украйна. Укрепленията се разполагат в тила на ЧВК „Вагнер“, които водят настъпателни боеве към Бахмут. Това издава опасения на Пригожин, че е възможен пробив на украинската армия.

Украинците, според изданието „Медуза“ вече веднъж надхитриха противника, който имаше намерение да гради такива укрепления на границата между Харковска и Луганска област в района на Кременна. Вместо да удари там, ВСУ минаха към пробив на отбраната северно, където нямаше такива рубежи, а руските войски, способни да отблъснат атаката бяха малко.

Основният проблем на такива укрепени линии е, че те са безполезни, ако не бъдат прикрити с голямо голичество войски и артилерия. И, както показва историята на Втората световна война, тези рубежи могат да бъдат разкъсани в най-тесните им участъци и да бъдат преминати. Затова според военни експерти усилията, хвърлени за тяхното строителство в повечето случаи не се оправдават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

20.10 2022 в 03:51

Това показва и хаос в командването. Явно наемиците, кръстени на любимия композитор на Хитлер, не са под общото командване. Показват си отново и отново тъпотата.

1220

3

хr4

20.10 2022 в 00:04

От статията, за пореден път, лъха смразяваща неграмотност!
Редути не се ползват от времето на Руско-Турската война.
БТМ-3 би била абсолютно безполезна в Афган, поради щото там руснята са се сражавала срещу партизани."Пластичен контакт" му се вика и той не предполага окопи и траншеи.
Опита от ВСВ та и до днес показва, че в отбрана е значително по-добре да заемаш опорен пункт, отколкото да си на гола ливада.
Наемниците на Пригожин абсолютно правилно копаят-колкото по-дълбоко се окопаеш, толкова по-дълго ще живееш. "Лопата друг солдата."
Според военните експерти не се оправдават вложения в "линии" подобни на Мажино или Зигфрид, но дълбоко се съмнявам, че вагнеровци ще наливат стотици кубици бетон.
ПП.Диоген, рубеж не се превежда като "окоп". По-скоро като "позиция"/"направление".
И най-накрая добрата новина-явно алкашите са се отказали от каквото и да е настъпление и очевидно преминават в "глуха защита". Т.е.-конец! Надежда всяка тука оставете!

924

2

Diogen

19.10 2022 в 23:38

Съвсем спокойно можеше да използвате българската дума окопи, а не руската - рубежи. Иначе Пропагандата е 100% на прав, това е улеснение за масови гробове на избити руски солдати новобранци.

2051

1

Propaganda

19.10 2022 в 23:34

Тъкмо да има къде Украйна да копа руските нацисти.
 
X

Подкастът на OFFNews