Линдзи Лоън и още 7 звезди обвинени за участие в криптосхема

OFFNews 23 март 2023 в 10:29 4817 1

Линдзи Лоън

Снимка Getty Images

Линдзи Лоън

Осем известни личности, сред които холивудската актриса Линдзи Лоън ("Капан за родители", "Страшен филм") и актьорът, боксьор и Ютюб звезда Джейк Пол, са обвинени в САЩ за участие в незаконна криптографска схема.

Твърди се, че звездите са използвали своите профили в социални платформи, за да популяризират два криптографски токена, без да разкриват, че им е платено за популяризирането им.

Обвиненията бяха обявени от Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) в съобщение за медиите в сряда, предаде Би Би Си.

Лоън и Пол са платили, за да уредят обвиненията, без да признават вина.

Другите обвинени са:

Музикантът Soulja Boy (DeAndre Cortez Way)

Певецът Остин Махоун

Порноактрисата Кендра Луст (Мишел Мейсън)

Рапърът Lil Yachty (Майлс Паркс Макколъм)

Музикантът Ne-Yo (Shaffer Smith)

Сенегалско-американски певец Aliaune Thiam (Akon).

Групата е обвинена в незаконно популяризиране на криптоактивите TRX и BTT, "без да разкрива, че е получила компенсация за това и размера на компенсацията".

Джъстин Сън, криптоинвеститор и дипломат за карибската островна държава Гренада, също е обвинен в измама чрез манипулaция, тъй като е създавал впечатление, че двата токена активно се търгуват -  действие, наричано "wash trading".

Сън, който е роден в Китай и е сочен за протеже на основателя на Alibaba Джак Ма, е известен с това, че веднъж е платил 4,6 млн. долара, за да вечеря с инвеститора Уорън Бъфет.

Той е обвинен, че е "организирал промоционална кампания, в която той и неговите известни рекламни лица са скрили факта, че на знаменитостите е било платено за техните туитове".

Всички знаменитости, с изключение на Soulja Boy и Mahone, са платили общо над 400 000 долара за уреждане на обвиненията.

Лохан, която е най-известна с ролята си във филма "Подли момичета" от 2004 г., е имала 8,4 милиона последователи в Twitter, когато е публикувала съобщение, призоваващо последователите ѝ да инвестират.

36-годишната актриса, която според документите за обвинение пребивава в Дубай в Обединените арабски емирства, е платила 10 000 долара за съдебното споразумение и още 30 000 долара под формата на санкции.

Джейк Пол ще плати повече от 100 000 долара, допълва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!