Лидерката на опозицията в Истанбул на съд – обиждала Ердоган в Туитър

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 14:35 1726 0

Джанан Кафтанджъоглу

Снимка sozcu.com.tr

Затвор от 4 г. и 10 месеца до 17 г. иска прокуратурата за лидерката на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу.

Тя е обвинена за това, че преди 7 години в социалните мрежи е отправяла серийни обиди и клевети към Реджеп Ердоган и също така серийно подбуждала народа към вражда и противопоставяне. Освен това при появата си в новините особено често правела пропаганда в полза на въоръжена терористична организация. В обвинителния акт се посочва, че с всичките си действия тя е накърнила достойнството на Ердоган, но и е унижила турската република, както и военните структури на държавата, и е клеветила длъжностни лица. Всички тези деяния тя е осъществила през 2011-2012 г. в Туитър.

„Престъпленията“ на опозиционната политическа дама станаха ясни днес на второто заседание в съдебната зала и са водещо събитие за турските медии. Репортажи показват кадри и снимки от пространството пред съда, обсадено от множество хора с плакати в нейна подкрепа. Сред тях са депутати от РНП, артисти, синдикалисти и граждани.

Според заместника на Кафтанджъоглу в партийното ръководство Мухарем Еркек делото е срещу свободата на мисълта и възгледите, и критиците на властта са мишена на обвиненията. „Вие можете да осъдите хората, да ги пратите в затвора, но няма как да хвърлите зад решетките техните мисли и виждания. Властта загуби Истанбул и сега търси отмъщение“, посочва Еркек пред насъбралото се множество, цитиран от „Сьозджу“.

Първото изслушване по делото се състоя точно 5 дни след изборната победа на кандидата на РНП на повторния вот от 23 юни, а второто бе насрочено за днес в съда за тежки престъпления в Чаглаян, Истанбул. Следващата дата, на която 47-годишната Джанан Кафтанджъоглу ще се изправи пред магистратите, е 6 септември.

„Обвинителният акт е бил подготвен в дните, когато наближаваха повторните избори в Истанбул и е приет в рамките на 5 дни. Ден след като удостоверението на новия кмет бе връчено, аз бях в съда. Очевидно много сме наранили прокуратурата с победата ни. Това не е случайно, това е прокурорско инженерство и беззаконие, срещу което сме изправени от началото до края“, казва Кафтанджъоглу пред съдебната палата след края на изслушването, цитирана от „Джумхуриет“.

Според нея управляващата Партия на справедливостта и развитието използва прокуратурата като инструмент за „дизайн“ и разправа с инакомислещите. Тя подчертава, че делото срещу нея е не само наказателно, но и за назидание и сплашване на всички, подкрепящи опозицията. Докато опозиционерката говори пред многочисления митинг, съдия се опитва да я прекъсне с настояването събитието да бъде незабавно прекратено, а пространството да бъде освободено, защото никой няма право да окупира съдебната палата. Това обаче не се случва, тя продължава дългото си слово, в което говори за погазените човешки права, липсата на демокрация и върховенство на закона.

На 13 януари 2018 г. Кафтанджъоглу е избрана за лидер на най-голямата в Турция организация на РНП в Истанбул. Само 2 дни след това срещу нея започва разследване след обещанието й, че опозицията ще спечели властта в мегаполиса.

В същия наказателен съд за тежки престъпления се гледат делата и срещу университетските преподаватели, опозиционни политици и журналисти, в това число и срещу в.“Джумхуриет“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови