Лидерът на талибаните молла Омар живеел на 5 км от американска база

OFFNews 11 март 2019 в 15:11 8159 0

Снимка Courtesy Photo

Покойният вече лидер на талибаните молла Мохамед Омар е живеел в непосредствена близост до американските бази в Афганистан, предава Би Би Си.

Това твърди Бет Дам в книгата си „Тайният живот на молла Омар“, където пише, че той никога не се е криел в Пакистан, както са си мислили САЩ.

Смята се, че бунтовникът е бил на едва 5 километра от голяма база на САЩ в родната си провинция Забул, а самата къща е била обискирана веднъж, но нищо не е открито.

Авторът на книгата е холандска журналистка, прекарала пет години в изследвания и интервюта на талибани. Тя говорила дори с Джабар Омари, охранител на молла Омар от свалянето на режима на талибаните през 2001 г. до смъртта на екстремисткия лидер от болест през 2013 г.

Оказва се, че Омар, за чиято глава САЩ бяха обявили награда от 10 милиона долара, се криел в тайни стаи в къща близо до базата. По-късно той се премества във втора сграда само на три мили от друга американска база, където живеят около 1000 войници.

Въпреки твърденията на бунтовниците, Омар не можел да управлява талибанската група от скривалищата си.

Той обаче е направил техен офис в Катар, където американските власти разговаряли с талибански лидери в опит да сложат край на дългата война в Афганистан.

Книгата на Бет Дам е публикувана на нидерландски език миналия месец и скоро ще бъде достъпна на английски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови