Лидерът на "Ислямска държава" призова джихадистите да нахлуят в Турция

ОFFNews 03 ноември 2016 в 11:18 6577 1

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади призова бойците на групировката да нахлуят в Турция в отговор на намесата на Анкара в Сирия, предава "Ал Джазийра".

"Турция днес навлезе в обхвата на действията ви и целта на вашия джихад...нахлуйте в нея и превърнете сигурността й в страх", каза предводителят в първото си изказване след началото на офанзивата иракската армия за превземане на Мосул от ислямистите.

Той изрази увереността си в победата на самопровъзгласения халифат, въпреки военните действия срещу него.

"Разгарящата се битка и тоталната война и великият джихад, който Ислямска държава води днес, само засилва увереността ни, по волята на Бога, и нашето убеждения, че всичко това ще e прелюдия към победа", казва ал Багдади в аудио запис, разпространен в интернет. 

Иракчанинът прикани бойците-самоубийци да превърнат нощите на неверниците в дни, да сеят хаос в земите им и да накарат кръвта им да потече като реки. Той призова и за нападения срещу силите за сигурност, правителството, управляващите и медиите в Саудитска Арабия. По думите му "Ислямска държава" не е пострадала от смъртта на някои от командирите си, убити от американски въздушни удари.

Предишното изявление на джихадисткия лидер е от декември 2015 г., когато той увери последователите и поддръжниците си, че въздушните удари на Русия и водената от САЩ коалиция не отслабват позициите на групировката в Сирия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови