Лидерът на босненските сърби: Искаме да продължим да работим с Русия

OFFNews 24 май 2023 в 11:46 1169 2

Милорад Додик и Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик и президентът на Русия Владимир Путин

Република Сръбска възнамерява да провежда собствена политика спрямо Русия и да продължи да си сътрудничи и да работи с нея, заяви днес президентът на тази съставна част на Босна и Херцеговина Милорад Додик, цитиран от ТАСС.

"Искаме да си сътрудничим, да продължим да работим с Русия. (...) Възнамеряваме да водим собствена политика", каза Додик пред телевизия RT.

Додик подчерта, че Република Сръбска не иска да прекратява отношенията си с Москва, защото някой друг е в конфликт с нея. "Смятаме, че имаме право на тясно сътрудничество", добави той.

Според президента на Република Сръбска Западът е проявил арогантност, не желаейки да чуе мнението на Русия по украинската криза.

Додик изрази мнение, че истинската цел на колективната западна политика не е да помогне на Украйна, а да реализира своите цели, като основната, по думите му, е да получи руски ресурси.

Президентът на босненската Република Сръбска се срещна вчера в Москва с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Държавният департамент на САЩ оцени решението на президента на босненската Република Сръбска да се срещне с руския президент Владимир Путин, както и по-ранното му решение да награди с медал Путин, като „недалновиден ход, който не служи на интересите на Република Сръбска“, цитира сръбският вестник „Данас“.

„Нито едно правителство не би трябвало в този момент да разширява на каквото и да било равнище сътрудничеството си с Русия, докато тази страна води агресия срещу Украйна“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър за „Гласът на Америка“ по повод посещението на Додик в Москва.

Той подчерта, че пътят на Босна и Херцеговина към демократично, проспериращо и сигурно бъдеще „преминава през Брюксел, а не през Москва“.

„Затова смятаме подхода на Додик за непродуктивен и преди всичко вреден“, добави Милър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

24.05 2023 в 12:20

"Плазмодии от вси страни, сьединявайте се!".

1005

1

eagle60

24.05 2023 в 12:10

Додик казва на глас това, което Радев тайно си мисли
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков