Либийска армия, подкрепяна от Вагнер, твърди, че е намерила изчезналия 2,5 тона уран

МААЕ проверява информацията за 10 бурета с "жълт кейк" до границата с Чад

OFFNews 17 март 2023 в 11:15 5054 1

Уран

Снимка Getty Images архив

Изчезналият уран е бил във вид на концентрат, известен като "жълт кейк"

Около два и половина тона уранова руда, които бяха обявени за изчезнали от Международната агенция за атомна енергия, са открити в 10 бурета до границата с Чад. 

Това съобщи говорителят на Въоръжените сили в Източна Либия, а МААЕ проверява информацията. Агенцията алармира за липсата след посещение на нейни инспектори по-рано тази седмица в необявен обект в район, който не е контролиран от правителството. 

Изчезналият уран не може да бъде превърнат в ядрено оръжие в сегашното си състояние, но може да се използва като суровина за програма за ядрени оръжия, коментират експерти пред BBC. 

През декември 2003 г. Либия начело с убития 8 години по-късно полк. Муамар Кадафи, публично се отказа от ядрени, биологични и химически оръжия. Сега страната е разделена от враждуващи политически и военни фракции. Правителството в столицата Триполи е международно признато, но има и друго в източната част на Либия, а нито едно от тях не контролира Юга, откъдето е изчезналият уран. Инфармацията, че е открит идва Либийска национална армия (LNA), която подкрепя непризнатата източнолибийска администрация. 

Според LNA контейнерите с уран са били открити на около пет километра от мястото, където са били съхранявани в Южна Либия. МААЕ казва, че мястото е било трудно достъпно в последно време. 

Инспекторите искаха да посетят мястото миналата година, но пътуването трябваше да бъде отложено поради боевете между съперничещи си либийски милиции. Частната руска армия Вагнер подкрепя LNA. 

Изчезналият уран е бил във вид на концентрат, известен като "жълт кейк", и "всъщност няма радиация в сегашната си форма", каза Скот Рьокер от Инициативата за ядрена заплаха, глобална организация за сигурност, работеща по ядрени въпроси. 

Той предположи, че може да се използва за ядрена енергия, но подочерта, че страните обикновено купуват материали за това на открития пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.03 2023 в 13:13

Толкова шум за 3 тона концентрат, който Вагнер са "заделили" и после са разбрали че разправията не си струва?
 
X

Да помогнем на украинските деца!