Леопард-2 в раницата. Надува се за 10 минути с компресор

ВСУ мами руснаците с надуваеми танкове и гаубици

OFFNews 22 април 2023 в 15:59 9071 4

надуваем танк
Надуваем танк.

Украинската армия масово използва макети вместо истинско западно оборудване, за да заблуди руските окупатори. Това обаче не е нещо ново, тъй като до подобни трикове са използвани още по време на Първата световна война, пише The Economist.

Изданието се позовава на съветника на украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко, който отбелязва, че тези макети от сателит или дрон много трудно се различават от истинските оръжия.

Украинците прибягват до такива решения от 2014 г. насам, когато за първи път започна войната с Русия, заяви Андрий Римарук, представител на организацията "Върни се жив". Вярно е, че по това време качеството на фалшификатите трябваше да е по-добро.

От 2018 г. "Върни се жив" работи по надуваеми прототипи, които са били използвани във военни учения преди пълномащабната руска инвазия.

Отбелязва се, че надуваемите модели са много по-леки (включително при транспортиране), отколкото дървените прототипи. "Оръжията", изработени от найлон, могат дори да се носят в раница и да се надуят за 10 минути с помощта на компресор.

Почти всеки вид военна техника може да бъде възпроизведена в надуваем вид - танкове, полева артилерия, минохвъргачки, картечници с гъвкави дефлектори за симулиране на топлина. Украйна поръчва такива "капани за мишки" за Руската федерация от чешката компания Inflatech. Експертите отбелязват, че от началото на войната търсенето на този вид маскировка от страна на ВСУ се е увеличило с 30%.

Украйна е намерила технология, която подобрява надуваемите манекени, така че оръжията да произвеждат надежден радарен сигнал, който да заблуждава руските нашественици. Как точно става това се пази в тайна.

Надуваемата артилерия на ВСУ, като например копия на М777, е насочена предимно срещу руските безпилотни летателни апарати "Ланцет".

Още в средата на миналата година украинската армия започна да използва дървени HIMARS-и. Първите американски системи пристигнаха в Украйна в средата на юни. Оттогава досега няма документирано потвърждение за унищожаване на този вид техника от страна на Русия.

Според The Washington Post, украинците са се научили как да "примамват" руски крилати ракети към фалшивите HIMARS-и. Украинските примамки са направени от дърво, но не могат да бъдат различени от артилерийската батарея през обектива на руските безпилотни самолети, които предават местоположението им на морските ракетоносци в Черно море.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

23.04 2023 в 10:01

Имат, вова, имат, спи спокойно. Важното е оригиналите да правят съплеменниците ти на саздърма...

11920

3

klimt

23.04 2023 в 07:48

Приличат на Ф16 на Бойку!

1220

2

хr4

22.04 2023 в 21:44

Аха-руските. Видяхме...

-7195

1

vovchik

22.04 2023 в 20:15

Тия макетчета имат склонност да се пукат.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика