Леонид Волков спира работата си във фондация "Навални" заради искане за отмяна на санкциите срещу олигарха Фридман

OFFNews 09 март 2023 в 16:15 2955 0

Волков

Снимка Getty images

Леонид Волков

Опозиционният политик и съратник на Алексей Навални Леонид Волков (включен в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия) обяви, че си взема "почивка" като председател на управителния съвет на международната антикорупционна фондация ACF (включена в списъка на "чуждестранните агенти"; ФБК се счита за екстремистка организация в Русия и е забранена) заради писмото, което е написал до Европейския съюз с искане да бъдат отменени санкциите срещу олигарха Михаил Фридман, съобщи Би Би Си.

Волков се извини на "всички, чието доверие не е успял да оправдае" - поддръжниците, колегите от ръководните органи на ФБК и Навални.

Това се случва след като бившият шеф на радиостанция "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов (също включен в регистъра на "чуждестранните агенти" в Русия) публикува писмо, което Волков е изпратил през миналия октомври до ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел. В него Волков, в качеството си на ръководител на фондацията (т.е. от името на организацията), призовава представителите на ЕС да проведат "отделна дискусия за санкциите срещу т. нар. "олигарси", едри бизнесмени, които не са част от правителството". "Доколкото виждаме, те са най-големите потърпевши от санкциите на Европейския съюз, а това изглежда несправедливо", посочва политикът.

"Случаят с корпорация "Алфа Груп", наред с други неща, ни накара да напишем това писмо и да направим предложения за подобряване на настоящата политика на Европейския съюз по отношение на индивидуалните санкции", се казва в заключението на писмото. То е последвано от приложение, в което се описват заслугите и постиженията на Михаил Фридман и неговите бизнес партньори Петър Авен, Алексей Кузмичев и Герман Хан.

Стотици руски бизнесмени и олигарси попаднаха под западните санкции още през март м.г., малко след началото на руската инвазия в Украйна, заради финансова или политическа подкрепа на Владимир Путин.

Михаил Фридман притежава контролния пакет акции в руската Алфа банк. Той и бизнес партньорите му са включени в списъците със санкционирани на ЕС и Обединеното кралство, но не и на САЩ. Междувременно Алфа банк, една от най-големите частни финансови институции в Русия, е включена в черния списък на Министерството на финансите на САЩ.

През септември м.г. Wall Street Journal писа, че Фридман е готов да прехвърли 1 млрд. долара от личното си състояние на Алфа банк Украйна, за да убеди британските власти да отменят санкциите срещу него. Самият Фридман отрече това.

Обяснявайки причините за изпращането на писмото до Борел, Волков настоява, че не се застъпва лично за Фридман.

"Имах чувството, че ситуацията по това време (на фона на пораженията на Путин и разединението в руския елит) е критична и че чрез създаването на прецедент може да се предизвика верижна реакция на публично осъждане на войната и разединението в руските елити", каза той.

Първоначално скандалът около искането на Волков за отмяна на санкциите срещу ръководителите на Алфа банк беше предизвикан от друго писмо, също публикувано от Алексей Венедиктов. То беше изпратено до Борел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през февруари и беше подписано от поне девет руски опозиционери.

Документът призоваваше за "внимателно разглеждане на обосновката и необходимостта от разширяване на санкциите" срещу ръководството на "Алфа Груп". В писмото се отбелязва, че в руските бизнес среди компанията винаги е била считана за "най-прозападната бизнес структура" и че Михаил Фридман е известен с либералните си възгледи и е бил приятел на Борис Немцов. На ръководството на ЕС се напомня също така, че Фридман никога не се е срещал на четири очи с руския президент Владимир Путин, няма държавни награди и е израснал в Украйна.

Сред подписалите се, освен Волков, са Наталия Синдеева, основателка на телевизионния канал "Дождь" (включен в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия); съоснователката на телевизионния канал Вера Кричевская; журналистът Алфред Кох; журналистът Леонид Парфенов; журналистът Владислав Иноземцев; политикът Леонид Гозман; журналистът Сергей Пархоменко и бизнесменът Евгений Чичваркин (последните трима също са посочени като "чуждестранни агенти"). Пархоменко и Чичваркин вече потвърдиха автентичността на писмото.

Първоначално Волков каза, че не е подписал писмото, публикувано от Венедиктов, и че подписът му е бил "обработен с фотошоп". По-късно той поясни: "Що се отнася до колективното писмо от февруари: повтарям, че не съм се съгласявал подписът ми да бъде използван в него. Дадох съгласието си да подпиша статийката за съда по санкциите в мое лично качество (отново за да създам прецедент), но не повече от това."

Сергей Пархоменко описа историята на писмото по подобен начин в предаването "Живи нокти". Според него представителите на Фридман са му предложили да подпише документ за съда за отмяна на санкциите, а след това са превърнали този документ в колективно обръщение към представителите на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови