Лавров с нов гаф срещу евреите. Европейският еврейски съюз иска извинение

OFFNews 19 януари 2023 в 13:21 9449 16

Снимка Daily Moscow

Сергей Лавров за пореден път засегна еврейската общност с недипломатично изказване.

Външният министър на Русия Сергей Лавров влезе в нов скандал със световната еврейска общност, след като сравни западната коалиция около САЩ и НАТО в подкрепа на Украйна с Холокоста и геноцида на Хитлер над евреите. Поредната недипломатична проява на руския дипломат номер 1 предизвика гневни реакции в общността, а Европейският еврейски съюз поиска от външния министър на Владимир Путин извинение.

Вчера Сергей Лавров заяви, че Съединените щати са организирали коалиция от европейски държави, за да водят война с Русия чрез Украйна и допълни, че по този начин САЩ искали да решат „руския въпрос“. Лавров сравни това с действията на Адолф Хитлер за сформиране на коалиция за „окончателното решение на еврейския въпрос“. По-късно заради тези думи руският посланик беше извикан в канадското външно министерство, а в САЩ Белият дом определи изявлението като обидно.

Президентът на Европейския еврейски конгрес (EJC) Ариел Музикант призова руския външен министър Сергей Лавров да се извини и да оттегли думите си за желанието на САЩ да разрешат "руския въпрос". EJC нарече също така изявлението на Лавров изкривяване на паметта за Холокоста.

„Ние сме шокирани и потресени от това срамно сравнение на действията на коалицията от демократични държави и нацисткото преследване с убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста, направено от министър Лавров“, каза Ариел Музикант.

„Това е изкривяване на паметта за Холокоста на нейното най-основно ниво и ние призоваваме г-н Лавров недвусмислено да се извини и да оттегли тези коментари“, добави той.

Репликата на Лавров е вече рецидив в антисемитските му изяви. През май той заяви в интервю, че еврейският произход на украинския президент Володимир Зеленски не означава, че в страната няма нацисти и обясни, че и Адолф Хитлер е бил с еврейска кръв.

Последва скандал в Израел, при който руският посланик беше извикан в израелското външно министерство за разяснения. Израелският външен министър Яир Лапид поиска извинение. Руското външно министерство в отговор нарече изявленията на Лапид „антиисторически“ и обвини Израел в подкрепа на „неонацисткия режим в Киев“.

Руският президент Владимир Путин се извини за думите външния си министър за евреите и антисемитизма в личен разговор с тогавашния израелския премиер. От кабинета на премиера съобщиха, че са приели извинението на руския президент, но Кремъл не потвърди, че Путин се е извинил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

18

alfakentavur

22.01 2023 в 21:15

Празната глава пълна не може да стане.
Ти можеш още по-малко. Издаде се, че ползваш готови опорки от пасолството и това няма как да се върна назад.

СССРайхът е пословичен с лъжите и пропагандата си. Бълва такива ежедневно и ежечасно. Рашистките подлоги ги повтаряте и какво? Ще стана истина ли? Друг път.

Така се е постъпвало с нацистите и техните помагачи. Ако имаш коса, въпреки многогодишното запарване на празната ти черепна кухина с фуражка, можеш да се отървеш само с остригване. Ако не - Z свастика, за да не можеш да се скриеш.
Или какво? Предпочиш да викна сержант Дони Доновиц, по прякор Еврейския Мечок ли? Нали знаеш той какво прави с бухалката?

https://i.pinimg.com/originals/65/47/97/654797650e30c1295f1047569713667b.jpg


2550

16

alfakentavur

20.01 2023 в 17:06

Хайде пак полуистини, пропаганда и лъжи от базата данни на Кремъл за рашистките подлоги. Издаде се вече, че си платено путлерско мекере. И за копейки изменяш на страната си.

2550

13

alfakentavur

20.01 2023 в 00:11

Платената рашистка подлога пак черпи от шаблоните на кремълското Гещапо. На скалпа му ще нарисувам Z свастика. Като го правеше Брад Пит в 'Гадни копилита' :)

910

10

бай Падежко

19.01 2023 в 17:42

Така е в руския паралелен свят. Там всичко е обратно. А най-обратните властват в кремъл.

2550

9

alfakentavur

19.01 2023 в 16:47

Рашистка подлого, вече е абсолютно очевидно, че си платен путлеров трол. С Карбовски вадите едни и същи пропагандатори на Путлер, премълчавате им половина биография и настоящата длъжност и ги представят като "авторитети". Това сто на сто е спуснато от пасолството за платените мекерета като тебе. Явно не си обикновен говноядец.