Лавров: Не искаме война в Европа, обаче...

Нека Западът плаща много повече, отколкото плащаше на Русия, и нека обяснява на населението си защо трябва да обеднява, каза руският външен министър

OFFNews 11 май 2022 в 15:47 6810 7

Снимка БТА

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страната му не иска война в Европа, но че западните държави много биха желали да видят Русия победена във военната й кампания в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

"Ако сте обезпокоени от перспективата за война в Европа, то знайте, че ние изобщо не искаме това", заяви Лавров на пресконференция в столицата на Оман - Мускат, след преговори с оманския си колега Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусайди.

"Обръщам вниманието ви върху факта, че Западът е този, който постоянно и упорито казва, че в тази ситуация е необходимо Русия да бъде победена. Сами си направете съответните изводи", посочи руският външен министър.

Лавров допълни, че "има пълно разбиране как да живеем по-нататък". Но главният извод е, че Русия не бива да се осланя как Западът е склонен към преговори.

"Един конкретен аспект от тази история е, че властите в Киев не пускат от пристанищата си десетки морски съдове, включително кораби, които трябва да доставят пшеница в различни региони на света, и дори са минирали изходите от тези пристанища, което прави невъзможно извеждането на тези кораби", коментира представителят на Кремъл.

"Ако говорим за по-широка, освен чисто хуманитарната роля, която би могла да изиграе ООН, то, за мое огромно съжаление, секретариатът на тази организация, включително нейният генерален секретар (Антониу Гутериш), пропусна възможността да постигне политическо уреждане, след като дълги седем години те изобщо не реагираха на открития, откровен саботаж от властите в Киев на резолюция №2202 на Съвета за сигурност (на ООН), която утвърди Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна", посочи още Лавров.

По думите му Русия има достатъчно купувачи за енергийните си ресурси и ще работи с тях. "А Западът нека плаща (за енергийни ресурси) много повече, отколкото плащаше на Русия, и нека обяснява на своето население защо то трябва да обеднява", каза външният министър.

Той заяви, че Русия и Оман ще усъвършенстват договорно-правната рамка помежду си. Двете страни планират да приключат работата по споразумение за безвизов режим.

"Обсъдихме насоките на потенциалната работа, която да ни позволи да развиваме съвместни взаимноизгодни проекти в енергийната сфера, в областта на туризма, транспорта, телекомуникациите и други сфери", каза още Сергей Лавров след срещата си с оманския си колега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

11.05 2022 в 18:18

Тия са "walking dead" и го знаят вече.
Уви, няма кой да ви пита вече какво искате и какво не искате. Л.ното дето го изтропахте, ще си го ядете цялото. Дълги години.

8959

6

Станчо Панса

11.05 2022 в 17:15

Хе, те с Украйна не могат да се справят, какво да говорим за война с цяла Европа. Гола вода и кал по гърба.

14048

4

voododoll

11.05 2022 в 16:46

Лавров понеже не гледа новини от света, и не е на ясно, че Русия вече изгуби тая война. 3 месеца един завод не можа да превземе. Изгуби повече генерали, човешка сила и бойна техника от всички войни дето е водила след ВСВ. Изолирана е от почти целия свят, и вдички я мразят. Това победа ли е, другарю Лавров?

1767

3

fiki

11.05 2022 в 16:39

Тоя говори на запада все едно си говори на робите с изгладени от ссср мозъци, нещо се губи в превода. Да каже и как нямаме пенсии и работа, а там всичко е цвете (това е цитат от реч на янукович)

1730

2

Ivan

11.05 2022 в 16:16

Територията Русия трябва да бъде изолирана от света и превърната в резерват на таласъмите (по Кл.Саймък). А този, с конската мутра и останалата бандитска сган, начело с Путин-да си ги управляват както ги душа тегли, и наместникът на Христос у Русия, др.Гундяев (обслужен почти орално при пристигането си от политкомисаря на Радев). Светът няма нужда от тази сган и тази територия!

2099

1

Mateevk

11.05 2022 в 16:13

Русия сама поиска да бъде победена.