Латвия даде зелена светлина на гражданите си да се бият в Украйна

Литва поиска Международният наказателен съд да разследва престъпления срещу човечеството

OFFNews 28 февруари 2022 в 15:39 3914 0

Снимка БТА/Боян Ботев

Латвийският парламент днес проведе анонимно гласуване, с което позволи на гражданите си да пътуват до Украйна ако желаят, съобщава БТА.

„Гражданите ни, които искат да подкрепят Украйна и да участват доброволно в защитата на украинската независимост и собствената ни сигурност, могат да го направят“, каза Юрис Ранцанс, ръководител на парламентарната комисия за отбрана, вътрешни работи и борба с корупцията, която внесе проектозакона.

Също днес литовското правителство обяви, че ще поиска от прокурорите на Международния наказателен съд (МНС) да разследват "военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна", предаде Ройтерс.

"Всеки ден пристигат нови материали, но вече разполагаме с достатъчно, за да отправим това искане", каза премиерката Ингрида Шимоните на предавано по телевизията съвещание на правителството.

Литовският президент Гитанас Науседа призова НАТО да засили присъствието на алианса в балтийските страни, изпращайки още войски и военно оборудване.

В телефонен разговор Науседа е казал на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че противовъздушната отбрана на балтийските страни трябва да бъде подобрена, и че изпращането на още войски е "от ключово значение в актуалната ситуация със сигурността", посочи в изявление канцеларията на президента.

"НАТО трябва да укрепи сигурността на Балтийския регион изпращайки още войски, както и военни системи и военно оборудване не вече разположения си контингент там", каза Науседа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови