Кутия цигари плаши с ампутация чрез снимка на мъж, останал без крак след стрелба

OFFNews 19 юли 2019 в 12:30 3779 0

Снимка ANTOINE BARÈGE, RADIO FRANCE

60-годишен мъж с ампутиран крак твърди, че снимката му е част от кампанията за вредите от пушенето с поставени изображения върху кутиите за цигари в ЕС, без да е давал съгласието си за това, съобщи Би Би Си. 

Снимката била открита от сина на мъжа, който си купил цигари с картинката и забелязал специфичните белези, които били идентични с тези на баща му. 

Той занесъл кутията вкъщи и я показал на семейството си. "Бяхме шокирани. Не можахме да повярваме", казва дъщерята на 60-годишния мъж.

Мъжът, чието име не се споменава, е от Албания, а сега живее във Франция.

Снимката е съпроводена с предупреждението, че "пушенето запушва артериите". Кракът на мъжа обаче е ампутиран, след като пострадал от стрелба в Албания през 1997 г.

Той казва, че не е давал позволение снимката му да бъде използвана в кампанията. Според него снимката е направена, когато е отишъл в болница през 2018 г., за да разбере дали може да му се сложи протеза. 

От Европейската комисия твърдят, че мъжът греши и снимката не е негова, като допълват, че знаят кои са хората, чиито снимки са използвани в кампанията, като за всяко изображение има подписано споразумение. 

"От информацията, която имаме, можем да кажем без съмнение, че този мъж не е един от тях", посочват от ЕК пред "Le Parisien".

Нает от семейството адвокат също е категоричен, че снимката е на неговия клиент. "Всеки белег е специфичен, уникален. Мъжът на снимката също има белези от изгорено на другия крак. Експерт няма да има никакъв проблем да идентифицира изображението", казва той и допълва, че клиентът му се чувства предаден и унизен. 

Вестник "Le Parisien" обаче изрази съмнение, че снимката е наистина на мъжа, тъй като същото изображение е част от кампания на ЕС срещу пушенето от 2017 г. и е в база данни на ЕС от 2014 г. - преди мъжът да посети болницата, където твърди, че му е направена снимката. 

Изданието допълва, че от болницата не са потвърдили историята на мъжа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови