Курц определи действията на Турция като 'изнудване'

OFFNews 03 март 2020 в 12:23 3119 2

Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди действията на правителството в Анкара, като ги окачестви като "изнудване" срещу Европейския съюз, предаде Франс прес.

По-рано турските власти обявиха, че няма да спират мигрантите в страната да се опитват да пресекат границата и да влязат в ЕС.

"Това е атака от страна на Турция срещу Европейския съюз и Гърция. Те използват хора, за да прилагат натиск върху Европа", каза Курц.

Той добави, че всичко това е "тест" за Европа, чрез който тя трябва да докаже, че може да защитава своите външни граници.

Курц обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е подмамил хората с "фалшиви обещания" и ги е транспортирал до гръцката граница, използвайки ги като "оръжие" за натиск над ЕС.

"Ако външните граници на Европа не работят, Европа без вътрешни граници е история", предупреди канцлерът Курц и настоя за общи усилия, за да не се допусне ситуацията от 2015 г.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел определи действията на Анкара като "неприемливи", а еврокомисарят Маргаритис Схинас обяви, че никой не може да изнудва или сплашва ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

2

Бухльо

05.03 2020 в 00:08

Това момче - австрийчето се оказва че е мъж на място - повече мъж от нашия бабаит премиер.

11719

1

Краси

03.03 2020 в 14:17

Хайде вече стига сте се суетили, ами покажете на тоя анадолски селяк, къде му е мястото. Богатите държави да изпратят достатъчно хора от Фронтекс да помагат на гърците и да видим тогава, кого ще заплашва.
Едни масивни икономически санкции от страна на ЕС също много бързо ще го накарат да се освести, или направо ще го свалят от власт.
Пък може и нашият Тупанбаши да престане да се изживява като най-великия дипломат и посредник на ЕС, защото не е такъв. Който ходи да ближе задниците на диктатори от калибъра на Ердоган и Путин е обикновено лайно, което няма топки и достойнство да им каже истината в очите (както направи премиерът на Гърция).