Круизният кораб под карантина край Япония се превръща в развъдник на коронавируса

Слезлият преди месец в Хонконг 80-годишен мъж е причинил заразяването на още 41 души

OFFNews 07 февруари 2020 в 10:42 6548 0

Поставеният под карантина край бреговете на Япония круизен кораб се превръща в развъдник на коронавируса.

Заразеният 80-годишният пътник, проявил симптомите  на болестта след слизането си в Хонконг преди месец, причини заразяването на още 41 души. С тях общият брой на болните на затворените принудително в лайнера около 3700 души става 61. Първите 20 бяха диагностицирани преди дни, днес става ясно, че тестовете на още 41 са положителни. Днес те ще бъдат отведени в болници в няколко префектури.

Един от тях е 58-годишен британски младоженец, който избрал пътуването за медения месец с 41-годишната си съпруга. Пътниците и екипажът са граждани на 56 държави.

Заболелите 61 души са от: Япония, САЩ, Австралия, Канада, Китай, Великобритания, Нова Зеландия, Тайван, Филипините, Аржентина.

Корабът "Диамантената принцеса" ще остане под карантина край Йокохама най-малко две седмици.

80-годишният мъж се качил на борда на 20 януари и слязъл в Хонконг на 25-и същия месец. Тогава е бил в инкубационен период - никой не знаел, че е носител на болестта и, съответно, никой не се е пазил.

"Диамантената принцеса" не е единственият круизен кораб под карантина заради смъртоносния вирус. Още един е поставен под карантина в Хонконг, след като 8 пътници развили заболяването, след като слезли на брега. В "Световната мечта" пътуват около 3 600 души. Досега никой друг не е диагностициран с коронавирус.

Новите случаи на "Диамантената принцеса" увеличават броя на потвърдените случаи в Япония до 86 и така страната става втората най-засегната след "родината" на вируса - Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!