Криза: Множество бензиностанции във Франция затвориха заради липса на гориво

OFFNews 10 октомври 2022 в 13:05 2877 0

Снимка Getty Images

Вчера почти една трета от бензиностанциите във Франция затвориха заради недостиг на гориво на фона на продължаващата стачка в енергийния сектор. Дълги опашки от шофьори се извиха по бензиностанциите в цялата страна, съобщи Euronews.

Стачките на работниците в енергийните компании "TotalEnergies" и "ExxonMobil" - провеждащи се осново заради ниски заплати - нарушиха работата на големи складови съоръжения и рафинерии, като засегнаха около 60% от производството на Франция.

Особено сериозен проблем с бензиностанциите има в Северна Франция и парижкия регион. Около 50% от бензиностанциите там не работят или имат проблем с доставките на горива.

Заради това хиляди шофьори бяха принудени да чакат с часове в някои бензиностанции през уикенда. Профсъюзите твърдят, че са готови да започнат преговори през следващата седмица.

"Правителството прави всичко възможно, за да възстанови нормалното състояние на ситуацията възможно най-скоро. Решението на този конфликт трябва да бъде намерено възможно най-бързо", заяви френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше в събота.

Вчера френският енергиен гигант "Total" предложи да ускори годишните преговори за заплатите в отговор на исканията на профсъюзите, които искат увеличение на заплатите, което да отразява нарастващата инфлация и печалбите на енергийните компании.

"При условие, че блокадите приключат и всички представители на работниците се съгласят, компанията предлага началото на задължителните годишни разговори за заплатите да бъде отложено за октомври", пишат от енергийната компания в свое изявление.

Печалбата на "TotalEnergies" в периода април-юни тази година се е увеличила повече от два пъти до 5,85 млрд. евро, тъй като войната в Украйна повишава световните цени на едро на енергията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови