Кремъл заплаши с неизбежен конфликт Русия-НАТО, ако западни сили участват във войната с Украйна

Йенс Столтенберг успокои, че военният съюз няма намерение да изпраща бойни подразделения

OFFNews 27 февруари 2024 в 14:41 6944 11

Песков

Снимка БТА/АП

Дмитрий Песков

Думите на френския президент Еманюел Макрон за възможността Западът да изпрати сухопътни войски в Украйна предизвика противоречи коментари. Москва заплаши, че ако това стане, конфликтът между Русия и НАТО е неизбежен, а главният секретар на пакта Йенс Столтенберг побърза да успокои, че военният съюз няма намерение да праща бойни подразделения в Украйна.

"Самият факт на обсъждане на възможността за изпращане на определени контингенти в Украйна от страните от НАТО е много важен нов елемент", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан за казаното от Макрон, Песков посочи, че ако се случи така, че войските на член на НАТО се сражават в Украйна, то разговорите ще трябва да се променят към неизбежността от конфликт между НАТО и Русия.

Столтенберг отбеляза, че "съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна".

"Ние правим това от 2014 г. и я засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна", бе категоричен той.

Въпреки че изключи предприемането на военни действия от страна на НАТО, Столтенберг обясни пред АП, че "това е агресия от страна на Русия срещу Украйна, която откровено нарушава международните закони". И допълни, че съгласно международните закони Украйна има правото на самоотбрана и "ние имаме правото да ги подкрепяме в отстояването на това право".

НАТО предоставя на Украйна само несмъртоносна помощ и подкрепа като медицински консумативи, униформи и зимна екипировка, но някои членове изпращат оръжия и боеприпаси на двустранен принцип или групово, посочва АП.

Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единодушна подкрепа от всички страни членки.

Реакции дойдоха и от членките на алианса. Полският президент Анджей Дуда изтъкна, че подобна идея не е предизвикала ентусиазъм на срещата в Париж. Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини пък подчерта, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Чешкият премиер Петър Фиала отказа да коментира, преди да замине за Париж и каза, че лидерите се срещат, за да обсъдят възможните варианти, но подчерта, че "Чешката република със сигурност не иска да изпраща войниците си в Украйна".

В крайна сметка Чехия и Полша не обмислят изпращането на войски в Украйна, заявиха премиерите на двете страни.

Унгария няма да изпраща оръжия или войски в Украйна и тази позиция е "твърда", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

"Чуваме и виждаме новините за снощната среща в Париж. Позицията на Унгария е ясна и твърда като скала: не сме готови да изпратим нито оръжия, нито войски в Украйна", се казва в изявлението на Сиярто.

Говорител на Европейската комисия също коментира думите на Макрон, като обяви, че на ниво ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски, включително пехота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

11

Гражданин

28.02 2024 в 23:26

Доколкото си спомням преди да нападнат Украйна руснаците бяха пратили някъв смешен ултиматум на НАТО. Що се чудят сега че НАТО е страна в конфликта? Те сами го направиха.

2994

10

Гражданин

28.02 2024 в 23:24

И кой точно трябва да се плаши от конфликт между НАТО и Русия?

135

9

Far Rider

27.02 2024 в 19:45

Мразя руснаците, но и не обичам да подценявам врага.

-1974

8

Владè

27.02 2024 в 19:33

Парцаланковци.

305

7

Старик

27.02 2024 в 19:28

че те имат ли още останали А50(Ауакси) поне 2, 3, 5? За Танкове и БТРи и друго да не говорим!? Или Ядрени Бомби в Космоса, ехееее Роналдеее Рейганееее. ЕГАТИ ИДИОТИТЕ!!!!!!

345

6

Джендо Джедев

27.02 2024 в 16:06

"Москва заплаши, че ако това стане, конфликтът между Русия и НАТО е неизбежен"

Верно ли, бе? Ами много ясно, войските на НАТО в Украйна какво ще правят според тоя кривоглед плъх, ще метат улиците ли? :D

400

5

демотиватор

27.02 2024 в 15:08

И к'во ?!! Наш'то "червено копче" е по-големо (ジ) ✊

2099

4

Mateevk

27.02 2024 в 14:56

Крайно време беше да се каже на Путин къде са червените лини, за да не ги прекрачва. Защото досегашните сигнали бяха противоречиви и не го спряха. Изпращането на войски в Украйна е само едно от нещата, което можат да се случат на Путин. Време е да му се кажат и останалите, но с един глас. Той трябва знае какво ще загуби, ако спечели и какво ще спечели ако загуби. Защото сега иска той само да спечели, а западът само да загуби. Е, няма такъв вариант просто. Това не е компромис, а капитулация. А Путин това иска от всички нас - да капитулираме и признаем властта му по един или друг начин. Няма да стане!

-1650

3

ob1

27.02 2024 в 14:49

Хмммм, тия не воюваха ли с НАТО вече 2 години от тридневната СВО? Поне така разправяха...
И всъщност съм изненадан, че Пес-кoff ги дрънка тия. Очаквах пак малкия наркоман димата медведев да изпепелява Париж.

14048

2

voododoll

27.02 2024 в 14:48

Песков да внимава със заплахите да не се сецне нещо. На Могучая и отне 1 година да превземе завод и 2 години да превземе село... За конфликт с НАТО да не се самозаблуждават, че там само зелените пиратки могат да са някаква заплаха, и то в случай, че не са им изгнили из хранилищата...
 
X

Да помогнем на украинските деца!