Кремъл отрича, че Путин ще обяви война на Украйна на 9 май

OFFNews 04 май 2022 в 15:27 2111 0

Снимка Getty Images

Кремъл нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Няма такава възможност. Това са глупости", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за обявяването на война на Украйна на 9 май. "Това не е вярно, това са глупости", заяви той за обявяването на мобилизация в Русия в Деня на победата.

Кремъл дъгло време отричаше и че Русия ще нападне Украйна и дори се подиграваше на предупрежденията на разузнавателните служби на САЩ. 

Песков каза още днес, че Украйна всеки ден променя позицията си в преговорите с Русия. Според него непоследователността на Киев не дава увереност, че преговорите може да бъдат продуктивни. По думите му руските войски не щурмували завода "Азовстал" в украинския град Мариупол, а възпрепятстват опитите на блокираните там бойци да излязат на огневи позиции. Русия нарича войната в Украйна "специална операция". 

Песков заяви, че Кремъл следи подготовката на нов пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия и обмисля различни варианти за отговор.

Европейската комисия днес предложи ЕС да наложи още санкции срещу Москва, включително постепенно да спре вноса на руски петрол.

Говорителят на Кремъл каза, че няма договореност за среща между Путин и папа Франциск. Франциск изрази готовност да посети Москва, за да се срещне с Путин за обсъждане на уреждане на ситуацията в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови