Кремъл арестувал шефове във ФСБ заради хаоса в Украйна

OFFNews 12 март 2022 в 22:28 18860 10

Снимка https://www.depo.ua/

"Ръководителят на руската шпионска служба е поставен под домашен арест, което е знак, че президентът Путин се опитва да обвини службите за сигурност за задънената улица, в която е руската инвазия в Украйна", пише лондонският в. "Таймс" днес.

Става въпрос за Сергей Беседа - началникът на Пето управление на Федералната служба за сигурност (външно разузнаване). Твърди се, че под домашен арест е и заместникът му Анатолий Болюх.

"Таймс" се позовава на Андрей Солдатов - разследващ журналист и главен редактор на сайта за дейността на руските тайни служби "Агентура", където информацията е публикувана под авторството на Солдатов и Ирина Бороган. Двамата са чуждестранни старши сътрудници в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA).

Солдатов твърди, че негови източници от Федералната служба за сигурност (ФСБ) са потвърдили за арестите.

Информацията не е официално потвърдена.

Обвиненията срещу двамата са злоупотреба с оперативни средства с цел подривни дейности и провал в разузнаването преди инвазията на Русия - пише БГНЕС, като се позовава на анализ на Центъра за анализ на европейската политика. Военната операция бе посрещната с ожесточена съпротива от украинските въоръжени сили. 

Пети отдел е бил отговорен за предоставянето на Путин на разузнавателни данни за политическите събития в Украйна в навечерието на инвазията.

"Изглежда, че две седмици след старта на войната, Путин най-накрая осъзна, че е бил напълно подведен. Отделът - уплашен от реакцията му - изглежда е казал на Путин точно това, което е искал да чуе", пише центърът, цитиран от БГНЕС.

Беседа и неговите подчинени – официално известни като Служба за оперативна информация и международни връзки – наблюдават връзките с чуждестранни партньори, включително американците. В него се намира Отделът за оперативна информация (DOI), който по същество е клон на външното разузнаване на ФСБ, се казва още в анализа.

ФСБ получава право да провежда операции в чужбина в края на 90-те години, когато Путин става ръководител на организацията.

Когато поредица от народни вълнения, известни като „цветни революции“, започват да свалят режимите в постсъветските републики, дирекцията е натоварена да насърчава прокремълски политици, за да задържи тези страни в сферата на влияние на Русия, твърди анализът.

През 2004 г. тази дирекция става пълноценен отдел (Отдел за оперативна информация) и Беседа става негов ръководител. Преди това е служил в отдела на ФСБ, ръководещ администрацията на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

11

Човека

13.03 2022 в 17:54

Не се справят добре без флаконче новичок в джоба. Плохо, товариш! Затова има необятна руска шир покрита с трудови лагери.
Така е като са затънали в страх и овчо раболепие и няма един да признае, че "царя е гол". Имаше всъщност ама я разстрел на московси мост, я полоний и новичок и всичко е ок. Каква гнус.
Примесената със страх некомпетентност се видя от разследването на Навални когато разговаря с един от изпълнителите на отравянето му. Оня тъпир въобще и не опита и не се осмели да разбере дали този, който му се обажда е този за когото се представя.

11568

10

PetarD

13.03 2022 в 16:52

Собака, защо си мислиш за диверсия?

2051

7

Propaganda

13.03 2022 в 10:12

Некадърността на руските орки се оказа феноменална. Цялата им държава е един безкраен провал.

Още 91ва трябваше да приключим с този руски тумор. 3,4 държавички и край.

-8580

6

Воените доставки за Украйна усложнявали ситуацията там, се оплакала руската страна в разговора между Макрон, Шолц и Путин. Не руската агресия, а украинската защита. Русия ще може да развие този довод в предстоящото дело пред Международния наказателен съд.

643

5

mnbvcxz

13.03 2022 в 09:04

Да, а пък бай Дън уволни шефа на ЦРУ заради биооръжията. Вервайте ми :)

2550

4

alfakentavur

13.03 2022 в 08:37

С това Путлер абсолютно заслужава този си прякор. Скоро ще започне и да екзекутира всеки висш военен, който обвини, че не си е свършил работата.
Няма съмнение, че е вече е тотално умопобъркан.

8053

3

DARTH VADER

13.03 2022 в 00:46

А ПЪК АРЕСТИ В СЛУЖБИТЕ,ГОВОРИ ПОВЕЧЕ И ПО-ДОБРЕ ОТ ВСИЧКО ДРУГО...
ЗДРАСТВУЙТЕ,БРАТУШКИ-)))
И ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ????

8053

2

DARTH VADER

13.03 2022 в 00:42

ТЕ СИ СРЯЗАХА ПАРАШУТИТЕ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА,КОИТО ЗАПАДЪТ ВЕЛИКОДУШНО ИМ ПОДАРИ СЛЕД 91ВА....ТИ ЗА НЯКАКВИ ПИЛОТИ СЕ КАХЪРИШ...
НЕКА ИЗМРАТ КАТО МУХИ ВСИЧКИ,ТАЗИ НАЦИЯ НЕ СА ХОРА,ТЕ СА НЕЩО ДРУГО...