Край Йемен е атакуван кораба Руен с 8 българи на борда (обновена)

OFFNews 14 декември 2023 в 19:46 3207 3

Корабът Руен

Снимка OFFNews

Корабът Руен

Плаващ под малтийски флаг кораб е взет на абордаж днес след инцидент в Арабско море - край бреговете на остров Сокотра в Йемен. Корабът е за насипни товари и е българска собственост. Това съобщи британската компания за морска сигурност Ambrey, цитирана от БТА.

Същевременно риболовен кораб, плаващ под ирански флаг в района, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди инцидента в близост до мястото, където корабът за насипни товари изглежда е излязъл извън курса си.

"Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това е бил е бил в офшорната зона на Сомалия", добави британската компания Ambrey.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също изпрати съобщение, в което се казва, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия. Картата на UKMTO локализира инцидента близо до йеменския остров Сокотра.

По-рано UKMTO и Ambrey бяха изпратили кратки информации, в които се казва, че разследват съобщения за инцидент, включващ кораб, плаващ във водите край Йемен.

Става въпрос за кораба „Руен“ на параходство Български морски флот, съобщи пред bTV директорът на компанията Александър Калчев. На борда му има 8 българи, останалите са чужди граждани.

"Очакваме похитителите да се свържат с нас. Районът, в който е засечен за последно корабът, не е пиратски", коментира Калчев.

Корабът Руен е пътувал от Сингапур за Турция, пристанище Гемлик, научи OFFNews.

Oбщо екипажът е 18-членен. Осем са българи, останалите моряци са от Мианмар и Ангола.

Корабособственикът БМФ ще дава само писмена информация, предвид гарантиране сигурността на екипажа и кораба.

"Руен е от по-новите кораби е, строен е през 2016 г. Идентичен е като параметри на кораба "Рожен", който беше блокиран в украинското пристанище Черноморск за шест месеца след началото на войната на 24 февруари 2022 г. до началото на август миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

1952

15.12 2023 в 18:33

Какво значение има как изглежда корабът? Важното е всички моряци да се върнат живи и здрави в родината си.

10212

2

Човека

15.12 2023 в 01:16

Боядисван е с известната българска прецизност и внимание към детайла.

-1650

1

ob1

14.12 2023 в 23:56

Да не е потънал? Че това на снимката само като го видя и ми идва да си бия една инжекция срещу тетанус...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика