Край! Финландия затвори границата си за руснаци в полунощ

OFFNews 30 септември 2022 в 07:00 3230 0

Министърите на външните работи на Финландия Пекка Хаависто (вляво) и на вътрешните работи Криста Миконен обявяват на съвместна пресконференция, че страната затваря границата си за руски граждани.

Снимка БТА/АП

Министърите на външните работи на Финландия Пекка Хаависто (вляво) и на вътрешните работи Криста Миконен обявяват на съвместна пресконференция, че страната затваря границата си за руски граждани.

Финландия затвори границата си за руски туристи, считано от днес, 30 септември, след като по-рано този месец това направиха и Полша, Естония, Латвия и Литва. Решението влезе в сила в полунощ. На руснаците с шенгенски визи също е забранено да влизат на територията на страната.

Руснаците все пак ще имат възможност да посещават семействата си във Финландия или да пътуват дотам, за да работят, съобщи Министерството на външните работи на страната.

Правителството взе решението след рязкото увеличение на броя пристигащи на границата руснаци заради обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин. Той призова в армията 300 000 военни резервисти.

На граничните пунктове се образуват колони от автомобили с хора, които се опитват да избягат, включително на границата на Русия с Грузия, която не изисква виза за пътуване.

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия и за която се изисква виза, също съобщи за увеличаване на броя на хората, опитващи се да преминат границата след частичната мобилизация.

В четвъртък финландският външен министър Пекка Хаависто заяви на пресконференция, че заповедта за мобилизация е оказала "значително влияние" върху решението му да затвори границата.

Решението има за цел напълно да предотврати настоящата ситуация на руски туризъм във Финландия и свързания с него транзит през Финландия, каза той.

Хаависто определи потока от руснаци като застрашаващ международните отношения на Финландия.

По-рано този месец ЕС реши да оскъпи и затрудни получаването на визи за руските граждани, като прекрати действието на визовия договор между ЕС и Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!