Косово охлади напрежението със сърбите. Засега

Прищина отложи с месец прилагането на мярката за картите за самоличност и табелите на колите след разговори с европейски и американски партньори

OFFNews 01 август 2022 в 08:28 3602 0

косово

Снимка бТВ

Напрежението спадна.

След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме да отложим прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност, с един месец, до 1 септември.

Това заяви правителството на Косово, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина.

Вчера в Косово се стигна до демонстрация от страна на сърбите, провокирана от решението на правителството на Косово от днес (1 август) да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с издадени в Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти.

Косовският премиер Албин Курти заяви вчера, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на властите в Прищина да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови