Корабите с украинско зърно все още не са стигнали до най-нуждаещите се страни

OFFNews 09 август 2022 в 13:04 1037 3

кораб

Снимка Архив

Кораби със зърно все още не са стигнали до най-нуждаещите се.

Нито един кораб със зърно, напуснал черноморските пристанища след блокадата, не е стигнал до най-засегнатите от глада страни, пише Ню Йорк Таймс.

Според уебсайта, създаден от ООН за проследяване на маршрутите на украинското зърно, 12 кораба са напуснали черноморските пристанища. Крайната дестинация на един от тях е Обединеното кралство, на един - Ирландия, на два - Италия, а на останалите - Китай, Южна Корея и Турция.

Нито един от корабите не отива в страни с катастрофални нива на глад - Йемен, Сомалия или Етиопия, отбелязва изданието. Освен това, както пише Асошиейтед прес, позовавайки се на експерти, по-голямата част от зърното, с което са натоварени корабите, не е предназначено за храна на хората, а на животните.

Ден по-рано стана ясно, че ливански клиент на зърното, което се е намирало на борда на първия кораб, напуснал Одеса, го е отказал, тъй като доставката е била забавена с пет месеца. В момента корабът е закотвен в морето край турския бряг в очакване на нов купувач.

Американските дипломати многократно са обвинявали Русия за продоволствената криза и повишаването на цените, но според експерти възобновяването на украинския износ на зърно едва ли ще повлияе на ситуацията, отбелязва изданието. Хуманитарните работници, интервюирани от Ню Йорк Таймс, добавят, че значително увеличаване на финансирането за хуманитарни кризи в Африка и други страни би могло да помогне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

09.08 2022 в 15:47

Еврото, и крайцера Мацква може да помогне на подводниците.