Конспираторът Алекс Джоунс е осъден да плати $1 млрд. на семействата за 'инсценираната' стрелба в 'Санди хук'

OFFNews 13 октомври 2022 в 14:16 2632 3

Джоунс

Снимка Getty images

Алекс Джоунс

Любителят на конспиративните теории и водещ Алекс Джоунс трябва да плати почти 1 млрд. долара щети на семействата на загинали при стрелбата в училище „Санди хук“.

През 2012 г. при стрелба в школото бяха убити 26 души – 20 първолаци и шестима преподаватели. Това е един от най-кървавите масови убийства в историята на Съединените щати.

В продължение на години Джоунс твърдеше, че всичко било инсценировка и не се е случило, докато се вихреше ожесточен дебат в САЩ за налагане на ограничения върху продажбата на огнестрелно оръжия.

Според водещия обаче масовата стрелба е била инсценирана от правителството с една единствена цел – да се отнемат оръжията на американците. Джоунс нарича родителите на жертвите „кризисни актьори“, а някои от тях въобще не съществували. 

В резултат на това семействата на загиналите трябваше да изтърпят години тормоз и заплахи от почитатели на Джоунс. Поради тази причина семействата на осем от жертвите, както и агент на ФБР, работил по случая, завеждат дело срещу Джоунс за поне 550 млн. долара за нанесени щети.

Триседмичното дело бе изпълнено с емоционални свидетелства на родители на жертвите. Един от бащите заяви, че заради твърденията на Алекс Джоунс гробът на сина му е бил оскверняван няколко пъти, включително и от хора, които уринирали върху надгробната плоча.

По време на процеса се доказа, че Джоунс е печелил години наред от разпространението на лъжи за масовото убийство, което довело огромен трафик към неговия уебсайт Infowars и увеличило продажбите на продуктите там. Финансите на Infowars не са публични, но
според свидетелските показания сайтът е имал приходи от 165 млн. долара между 2016 и 2018 г.

В крайна сметка Джоунс признава, че стрелбата в „Санди хук“ е абсолютно истинска, но делото срещу него било нагласено, а съдията бил тиранин. Предстои той да обжалва присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

14.10 2022 в 23:01

Колкото е по-голяма една държава, толкова повече идиоти има. Алекс Джоунс е доказателство.

6620

2

mmdimitrov

13.10 2022 в 14:34

Ние тук, само може да си мечтаем за подобно дело срещу Мангъров, Възраждане и дружките им (в това число и медиите, които им даваха трибуна) - за причинена смърт на хиляди българи, чрез лъжи и заблуди в продължение на цели две години!

865

1

Constanza

13.10 2022 в 14:33

Ясссс!