Конгресът одобри план за развитие на инфраструктурата на САЩ за 1,2 трилиона долара

OFFNews 06 ноември 2021 в 09:25 1377 0

Снимка Getty Images

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с 228 гласа "за" срещу 206 "против" плана за развитие на инфраструктурата на САЩ на стойност 1,2 трилиона долара, предадоха световните агенции.

През август инициативата беше одобрена от Сената, а сега предстои да бъде утвърдена от президента Джо Байдън, който, както съобщиха по-рано от Белия дом, ще я подпише в най-скоро време.

Планът, договорен от Белия дом и двупартийна група сенатори републиканци и демократи, предвижда отделяне на федерални средства за развитие на инфраструктурата за срок от 5 години.

Преди гласуването Байдън призова конгресмените да одобрят плана. По информация от Белия дом, до последно вчера президентът е бил в контакт по телефона с конгресмени и е обсъждал важността на инициативата.

Представители на прогресивното крило на Демократическата партия в долната камара обаче, до последно не искаха да подкрепят законопроекта и склониха да го направят след многочасови консултации с участието на президента.

Планът предвижда отделяне на 110 милиарда долара за строителство на мостове и пътища, както и 11 милиарда за програми по транспортна безопасност. Други 39 милиарда са планирани за модернизация на обществения транспорт, 42 милиарда - за развитие на инфраструктурата на пристанищата и летищата.

55 милиарда долара ще отидат за системата за питейна вода, а за осигуряване на високоскоростен интернет за населението са предвидени 65 милиарда.

Планирано е 73 милиарда долара да бъдат инвестирани в транспортирането на честа енергия.

Одобрението на плана е дълго чакана победа за Байдън и умерените демократи, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!